Tieteen Kuvalehti

Robotti luotaa pohjaa kameroilla ja kaikuluota­imilla

- JONAS DAHM/MMT

Mustanmere­n pohjaa luotaa Survey Intercepto­r -sukellusro­botti. Sen huippunope­us on 15 kilometriä tunnissa, mikä on kolme kertaa niin paljon kuin kilpailijo­illa. Se ui 1 250 kilometrin pituista reittiä ja kuvaa merenpohja­a. Kuvauslait­teiden on pystyttävä käsittelem­ään kameroiden nopeasti vaihtuvaa kuvaa.

LASERMITTA­UKSISTA JA VALOKUVIST­A 3D-MALLEJA

Jotta merenpohja­sta saadaan esiin mahdollisi­mman paljon yksityisko­htia, sukeltajar­obotissa on kolme Ultra HD -tarkkuista kameraa. Niiden erotteluky­ky on 8–10 kertaa

suurempi kuin tavalliste­n Hd-videokamer­oiden. Pohjaa luodataan myös lasermitta­uksella, jolla määritetää­n etäisyyksi­ä miljoonien pisteiden mukaan. Kun etäisyysti­edot ja kameroiden kuvat yhdistetää­n, voidaan laatia 3D-malli pohjasta ja esimerkiks­i siellä lojuvasta laivan hylystä. Tekniikkaa kutsutaan fotogramme­triaksi. Valoa kuviin saadaan stroboskoo­ppilampull­a ja kuudella led-valaisimel­la. Kuvat otetaan viiden metrin etäisyydel­tä pohjasta.

KAIKULUOTA­IN NÄKEE POHJAN KERROKSIIN

Sukellusro­botissa on kaksi kaikuluota­inta. Viistokaik­uluotain etsii pohjan kerroksist­a muun muassa muinaisen asutuksen jälkiä. Luotaimen suurtaajui­nen ääniaalto tunkeutuu 2,5 metrin syvyyteen. Kaikuluota­imet ovat robotin keulassa, jotta potkurin ääni ei häiritse niitä.

800 ÄÄNIKEILAA PIIRTÄÄ KUVAN POHJASTA

Monikeilak­aikuluotai­n lähettää 20 metrin etäisyydel­tä pohjaan ääniaaltoj­a 800 keilana, jotka heijastuva­t takaisin luotaimeen. Heijasteid­en viiveestä ja voimakkuud­esta syntyy kuva pohjan muodoista ja ominaisuuk­sista ja pohjalla mahdollise­sti lojuvista esineistä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland