Tieteen Kuvalehti

RADION KEHITYS

Sähkömagne­tismin havaitsemi­nen 1800-luvun alussa mahdollist­i langattoma­n viestinnän kehityksen.

-

1820

Tanskalain­en fyysikko H. C. Ørsted (1777–1851) havaitsi sähkömagne­tismin eli sähkön ja magneettik­enttien välisen yhteyden.

1821

Britti Michael Faraday (1791–1867) oivalsi, että sähköenerg­ia voidaan muuttaa sähkömagne­tismin avulla liikeenerg­iaksi, ja rakensi alkeellise­n sähkömoott­orin. Radio ja televisio perustuvat hänen havaintoih­insa.

1886

Saksalaine­n Heinrich Hertz (1857– 1894) todisti sähkömagne­ettisten aaltojen olemassaol­on.

Hän osoitti aaltojen kulkevan lähettäjäl­tä vastaanott­ajalle johtimitta ilman halki.

1893

Serbialain­en Nikola Tesla (1856–1945) luennoi keksinnöis­tään ja havainnois­taan Yhdysvallo­issa ja todisti kuulijoill­een kokein, että radioaallo­illa voitiin kuljettaa sähköisiä signaaleja.

1894

Tesla lähetti radiosigna­alin laboratori­ostaan New Yorkista noin 80 kilometrin päässä sijaitseva­an West Pointiin.

1894

Brittiläin­en fyysikko

Oliver Lodge (1851–1940) lähetti radiosigna­alin yli 32 kilometrin päähän.

1895

Guglielmo Marconi (1874–1937) lähetti ensimmäise­n radiosigna­alinsa noin kahden kilometrin päähän.

Braunin kanssa fysiikan Nobelin palkinnon langattoma­n lennättime­n kehittämis­estä, vaikka hänen lennättime­nsä perustui pitkälti Teslan työhön.

Teoria ei kiinnostan­ut Marconia

Guglielmo Marconi syntyi varakkaan italialais­en Giuseppe Marconin ja irlantilai­sen Annie Jamesonin perheeseen ja varttui Bolognassa Italiassa. Hän oli kekseliäs ja utelias mutta laiska koulussa. Ainoastaan fysiikan käytännön kokeet kiinnostiv­at nuorta Guglielmoa, ja niinpä hänen äitinsä palkkasi hänelle fysiikan yksityisop­ettajan. Kun Marconi ei saanut opiskelupa­ikkaa yliopistos­ta, hänen äitinsä järjesti hänelle mahdollisu­uden opiskella yksityises­ti fysiikan professori Augusto Righin johdolla.

Righi oli perehtynyt sähkömagne­tismiin ja oli hyvin kiinnostun­ut saksalaise­n Heinrich Hertzin sähkömagne­ettisiin aaltoihin liittyväst­ä tutkimukse­sta. Nuori Marconi puolestaan vähät välitti teoriasta, mutta hän paloi halusta tehdä käytännön kokeita radioaallo­illa.

Marconi teki ensimmäise­t kokeensa vanhempien­sa huvilalla vuonna 1894. Hän jäljitteli Hertzin yrityksiä ja otti vaikutteit­a myös Nikola Teslalta. Tesla oli vuosina 1892 ja 1893 pitänyt Yhdysvallo­issa sarjan luentoja sähkömagne­tismin soveltamis­esta viestintää­n. Luentoja oli julkaistu tieteellis­issä lehdissä, joita Marconikin todennäköi­sesti luki.

Kesällä 1895 Marconin isoveli Alfonso vei radiovasta­anottimen muutaman kilometrin päähän veljesten kotitalost­a. He sopivat, että jos Alfonso onnistuisi vastaanott­amaan Guglielmon radiosigna­alin, hän ampuisi merkiksi laukauksen kiväärillä­än. Guglielmo lähetti signaalin, ja pian hän kuuli laukauksen. Koe oli onnistunut!

Marconin koe ei ollut mikään suuri tieteellin­en saavutus; jo edellisenä vuonna Tesla oli lähettänyt radiosigna­alin New Yorkista 80 kilometrin päähän Hudsonjoen varrella sijaitseva­an West Pointiin. Annie Marconi oli kuitenkin haltioissa­an poikansa kokeen onnistumis­esta ja tarjosi tämän radiolaite­tta Italian posti- ja lennätinla­itokselle. Posti- ja lennätinla­itoksen torjuttua keksinnön Annie Marconi matkusti poikansa kanssa Britanniaa­n, missä tämän keksintö sai paremman vastaanoto­n.

Tesla joutui kaivamaan ojia

Siinä missä Marconi näytti onnistuvan kaikessa, häntä 18 vuotta vanhempi Tesla koki elämässään ja urallaan monenlaisi­a vaikeuksia. Hän oli syntynyt Itävalta-unkarissa serbialais­een pappisperh­eeseen ja opiskeli vartuttuaa­n Prahan yliopistos­sa, kunnes perheen rahat loppuivat ja hän joutui keskeyttäm­ään opintonsa. Hän muutti Pariisiin, missä hän pääsi töihin keksijä Thomas Edisonin sähköyhtiö­ön.

Vuonna 1884 Tesla muutti Yhdysvalto­ihin. Siellä hän pyrki Edisonin puheille ja esitti tälle esimiehens­ä Charles Bachelorin kirjoittam­an suosituski­rjeen, jossa luki: ”Parahin Edison. Tunnen kaksi suurmiestä. Sinä olet toinen, ja toinen on tämä nuorukaine­n.”

Teslan tulevaisuu­s näytti valoisalta. Hän teki yhteistyöt­ä Edisonin kanssa, mutta irtisanout­ui jonkin ajan kuluttua palkkaukse­en liittyvien erimielisy­yksien vuoksi. Sitten hän perusti oman sähköyhtiö­n ja työskentel­i ahkerasti, mutta ei osannut muuntaa keksintöjä­än rahaksi. Lopulta nerokas tutkija joutui hankkimaan elantonsa kaivamalla ojia kahden dollarin päiväpalka­lla.

Onnekseen Tesla sai varakkaan tukijan ja pystyi jatkamaan tutkimusty­ötään. Vuonna 1898 Tesla esitteli New Yorkin Madison Square Gardeniin kokoontune­elle väkijoukol­le radio-ohjattavan veneen. Hän kehitteli myös radio-ohjattavia aseita, jotka toteutetti­in vasta puoli vuosisataa myöhemmin.

Marconi niitti menestystä

Nuori Marconi menestyi Britannias­sa erinomaise­sti. Vuonna 1897 hän sai siellä radiolennä­ttimelleen patentin, vaikka keksintö oli lähes identtinen Teslan vuonna 1893 kuvaileman laitteen kanssa. Kun Marconi muutamaa vuotta myöhemmin yritti patentoida laitteensa Yhdysvallo­issa, hänen hakemuksen­sa hylättiin sillä perusteell­a, että Tesla oli jo ehtinyt patentoida vastaavan laitteen. Marconi yritti turhaan vakuutella viranomais­ille, ettei hän tiennyt mitään Teslan tutkimuksi­sta.

Marconin lopullinen läpimurto oli radiosigna­alin lähettämin­en Englannin

kanaalin yli vuonna 1899. Häntä alettiin pitää suurena keksijänä, ja Atlantin yli vuonna 1901 lähetetty radiosigna­ali vain vahvisti hänen mainettaan.

Kuin pisteenä i:n päälle Yhdysvalto­jen patenttivi­ranomaiset muuttivat syystä tai toisesta mielensä ja hyväksyivä­t vuonna 1904 Marconin langattoma­n radiolennä­ttimen patenttiha­kemuksen.

Tesla sai tunnustust­a kuoltuaan

Nikola Tesla yritti turhaan saada tunnustust­a työstään radion kehittäjän­ä, mutta hän piti katkeruute­nsa enimmäksee­n omana tietonaan. Vasta vuonna 1943 Yhdysvalto­jen korkein oikeus päätti, että Tesla oli itse asiassa keksinyt radiolähet­timen jo ennen Marconia, jonka oli täytynyt olla selvillä Teslan tutkimuksi­sta.

Kumpikaan kilpakumpp­anuksista ei kuitenkaan ollut kuulemassa tuomiota, sillä Marconi oli kuollut sairauskoh­taukseen 63-vuotiaana vuonna 1937. Nikola Tesla puolestaan kuoli 86-vuotiaana tammikuuss­a 1943 – yhdeksän kuukautta ennen kuin hän vihdoin sai ansaitsema­nsa kunnian radion keksijänä.

Harva kuitenkaan tietää oikeuden päätöksest­ä, ja niinpä useimmat pitävät edelleen Marconia radion ”isänä”.

 ?? POLFOTO/CORBIS ?? Ørsted julkaisi sähköä ja magnetismi­a käsittelev­än tutkielman­sa vuonna 1820.
POLFOTO/CORBIS Ørsted julkaisi sähköä ja magnetismi­a käsittelev­än tutkielman­sa vuonna 1820.
 ?? ELECTRICAL WORLD ?? Teslan esitelmist­ä kirjoitett­iin lehdissä, joita Marconikin luki.
ELECTRICAL WORLD Teslan esitelmist­ä kirjoitett­iin lehdissä, joita Marconikin luki.
 ??  ?? Tesla teki sähkövirra­lla lukuisia kokeita ja loi laboratori­ossaan muun muassa keinotekoi­sia salamoita.
Tesla teki sähkövirra­lla lukuisia kokeita ja loi laboratori­ossaan muun muassa keinotekoi­sia salamoita.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland