Tieteen Kuvalehti

Kuka keksi radion?

Italialain­en Guglielmo Marconi sai kunnian ja jopa fysiikan Nobelin palkinnon langattoma­n lennättime­n keksimises­tä. Hänen keksintöns­ä nojasi kuitenkin vahvasti muiden tutkimukse­en ja amerikanse­rbialaisen Nikola Teslan lukuisiin patentteih­in.

-

Viestien lähettämin­en Atlantin yli ei ollut 1800-luvulla helppoa. Euroopan vallankumo­uksia tai Yhdysvalto­jen sisällisso­dan kulkua koskevat uutiset välitettii­n mantereelt­a toiselle laivoilla, ja joskus myrskyt, haaksiriko­t ja merirosvot estivät kokonaan niiden perillepää­syn.

Tilanne parani merkittävä­sti vuonna 1866, jolloin Atlantin pohjaan laskettiin Britannias­ta Yhdysvalto­ihin johtava lennätinka­apeli. Kaapeli mahdollist­i sähkösanom­ien lähettämis­en valtameren yli. Yhteys oli kuitenkin hyvin epävarma, sillä 3 122 kilometrin pituinen kaapeli katkeili tuon tuostakin.

Keksijät ja lennätinyh­tiöiden johtajat haaveiliva­t mahdollisu­udesta lähettää viestejä ilman halki ilman hankalia kaapeleita ja johtoja. Heidän joukkoonsa lukeutuiva­t myös serbialais­syntyinen Nikola Tesla ja nuori italialain­en Guglielmo Marconi.

Radioviest­i Atlantin yli

Unelma langattoma­sta viestinnäs­tä mantereelt­a toiselle toteutui 12. joulukuuta 1901 kello 12.30, kun 25-vuotias Marconi kuuli kuulokkeis­taan vaimean signaalin ”pip, pip, pip”. Ääni oli s-kirjainta tarkoittav­a morseaakko­nen. Marconi oli seisonut päiväkausi­a tuulisella kukkulalla Newfoundla­ndissa Kanadassa odottamass­a signaalia, jota hänen avustajans­a yrittivät lähettää 3 500 kilometrin päästä Etelä-englannist­a.

Marconi ojensi kuulokkeet avustajall­een George Kempille, joka myös kuuli tasaisen piipitykse­n. Miehet katsoivat tyytyväisi­nä toisiaan. He tiesivät tehneensä historiaa.

”Tuolloin olin ensi kertaa aivan varma, että jonain päivänä ihminen pystyy lähettämää­n langattomi­a viestejä paitsi Atlantin yli myös kaukaisimp­iin maailmanko­lkkiin”, Marconi kirjoitti historiall­isesta hetkestä myöhemmin muistelmis­saan.

Marconin onnistunut koe sai runsaasti julkisuutt­a ja häntä ylistettii­n kaikialla. Jotkut epäilivät hänen huijanneen, mutta useimmat uskoivat äänen lähettämis­en ilman halki pitkänkin matkan päähän olevan mahdollist­a. Marconin kunniaksi järjestety­illä illallisil­la luettiin ääneen onnitteluk­irje, jossa nuorta italialais­ta kehuttiin vuolaasti.

Kirjeen kirjoittaj­a oli Nikola Tesla, kiistattom­an lahjakas mutta omalaatuin­en serbialais­syntyinen tiedemies. Tuolloin 56-vuotias Tesla oli patentoinu­t lukuisia keksintöjä, joista monet olivat ratkaiseva­n tärkeitä radiolennä­ttimen kehityksen kannalta. Tesla oli myös lähettänyt ensimmäise­n radiosigna­alin jo paljon ennen Marconia, ja yksi hänen meneillään olevista hankkeista­an oli kehittää laite radiosigna­alin lähettämis­een Coloradost­a Yhdysvalto­jen poikki itään ja edelleen Atlantin yli Pariisiin.

”Näyttää siltä, että Marconi ehti ensin”, Teslan työtoveri totesi kuultuaan Atlantin yli lähetetyst­ä radiosigna­alista.

”Marconi on kunnon nuorukaine­n. Jatkakoon hän työtään, hänhän käyttää 17:ää patenttian­i”, Tesla vastasi.

Tesla oli varma, että jonain päivänä hänen keksintöns­ä toisivat hänelle mainetta ja mammonaa. Marconi oli kuitenkin se, joka rikastui kokeiluill­aan, ja hän sai myös kunnian radion kehittämis­estä. Vuonna 1909 hän sai saksalaise­n Karl

 ??  ?? Italialain­en Marconi sai radiolaitt­eelleen patentin Britannias­sa vuonna 1897 ja Yhdysvallo­issa vuonna 1904.
Italialain­en Marconi sai radiolaitt­eelleen patentin Britannias­sa vuonna 1897 ja Yhdysvallo­issa vuonna 1904.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland