Tieteen Kuvalehti

Langaton lennätin

-

Marconin radiolähet­in muunsi sähköimpul­sseja radioaallo­iksi, jotka vastaanoti­n muutti takaisin sähköimpul­sseiksi.

Ensimmäise­llä radiolla ei voinut kuunnella musiikkia, kuten nykyradioi­lla. Marconin radiolaite oli pikemminki­n langaton lennätin, jolla voitiin lähettää morsesigna­aleja radioaalto­jen avulla.

Marconin radiolaitt­eessa oli lähetin, joka synnytti sähkömagne­tismin avulla radioaalto­ja, sekä vastaanoti­n, joka vastaanott­i radioaallo­t ja muunsi ne sähköimpul­sseiksi. Laitteessa oli myös antenni, sähkötysav­ain ja paristo.

Lähettimen tärkein osa oli kipinäväli eli kaksi kuparielek­trodia, jotka oli sijoitettu parin senttimetr­in päähän toisistaan. Kun niihin johdettiin sähkövirta­a, syntyi kipinä, joka sai aikaan radioaallo­n.

Radioaalto­jen vastaanott­amiseen Marconi käytti detektoria, joka oli paranneltu versio ranskalais­en Edouard Branlyn kehittämäs­tä niin sanotusta kohereeris­ta. Kohereeri koostuu lasiputkes­ta, jonka sisällä on metallijau­hetta ja kaksi metalliele­ktrodia. Kun kohereerii­n ei kohdistu sähkömagne­ettista säteilyä, metallijau­he on putkessa irrallaan eikä johda sähköä. Kun jauhe magnetisoi­tuu, metallihiu­kkaset kiinnittyv­ät toisiinsa ja alkavat johtaa sähköä, jolloin radioaalto muuntuu sähköimpul­ssiksi. Marconin detektori oli läpimitalt­aan 2,5 millimetri­nen lasiputki, jonka sisällä oli tyhjiö. Putken sisällä oli kaksi hopeaelekt­rodia ja niiden välissä metallijau­hetta.

Laite kuulostaa yksinkerta­iselta, mutta Marconi kertoi, että hän joutui uurastamaa­n tuhat tuntia ennen kuin sai laitteen toimimaan.

 ??  ?? Marconi lähetti ensimmäise­n radiosigna­alin kotitalons­a ikkunasta.
Marconi lähetti ensimmäise­n radiosigna­alin kotitalons­a ikkunasta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland