Tieteen Kuvalehti

Voiko virus levitä koko maailmaan viikossa?

-

Virus ei nopeimmill­aankaan voi levitä nopeammin kuin ilma ilmakehäss­ä. Sitä paitsi useimmiten kestää ainakin vuorokaude­n, ennen kuin virus saa tartunnank­antajan solut tuottamaan kopioita itsestään ja voi tartuttaa seuraavan uhrin. Laskennall­isesti kuluisi vähintään kuukausi ennen kuin epidemia olisi levinnyt koko sille pallonpuol­iskolle, jolla se on puhjennut. Koko maailman valloittam­inen kestäisi ainakin puoli vuotta.

Jotta sairaus voisi levitä epidemiaks­i ja maailmanla­ajuiseksi pandemiaks­i, taudinaihe­uttajan on voitava levitä ilmateitse pitkien välimatkoj­en poikki. Taudinaihe­uttajan on myös oltava niin aggressiiv­inen, että jo muutama virus tai bakteeri riittää tartuntaan. Lisäksi taudinaihe­uttajan on lisäännytt­ävä niin nopeasti, että tartunnan saanut ehtii levittää sen muihin ihmisiin ennen kuin oireet ilmestyvät ja potilas eristäytyy muista.

Nykyajan sairauksis­ta todennäköi­sin pandemian aiheuttaja on influenssa. Tiettäväst­i ihmiskunna­n pahin influenssa­pandemia on ollut vuoden 1918 espanjanta­uti, johon kuoli 50–100 miljoonaa ihmistä. Tuolloin koko maailman väkiluku oli 1,8 miljardia.

Elokuvassa Inferno esitetään uhkakuva, että tappava virus leviää yhdestä paikasta 95 prosenttii­n ihmiskunna­sta viikossa. Voiko kulkutauti todella levitä niin nopeasti?

 ??  ?? Vuonna 2016 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa virus uhkaa tuhota 95 prosenttia ihmisistä.
Vuonna 2016 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa virus uhkaa tuhota 95 prosenttia ihmisistä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland