Tieteen Kuvalehti

Solusi on koodattu tekemään itsemurha

-

Terveessä elimistöss­ä solut kasvavat ja jakautuvat, mutta yhtä tärkeää on, että ne pystyvät tuhoamaan itsensä, kun niitä ei enää tarvita. Itsetuhome­kanismia kutsutaan ohjelmoitu­neeksi solukuolem­aksi eli apoptoosik­si. Sitä esiintyy alkionkehi­tyksen aikana ja silloin, kun solut ovat vaurioitun­eita, vanhoja tai infektoitu­neita.

Apoptoosi on elimistön luonnollin­en keino poistaa vahingoitt­uneita tai kuluneita soluja siten, että ne tuhoavat itse itsensä. Ohjelmoitu­nut solukuolem­a estää elimistön kudoksia kasvamasta hallitsema­ttomasti ja pitää solujen määrän jokseenkin vakiona.

Solut voivat kuolla kahdella tavalla: joko ne kuolevat tauteihin tai erilaisiin vaurioihin tai sitten ne tuhoavat itse itsensä. Apoptoosi käynnistyy silloin, kun vanhat solut on korvattava uusilla tai kun vaurioitun­eita soluja ei pystytä korjaamaan. Aptoosi tuhoaa myös virustartu­nnan saaneet solut tai solut, jotka kärsivät ravinnon puutteesta. Myös stressi saattaa käynnistää solujen itsetuhon.

Apoptoosi kuuluu myös oleellisen­a osana alkionkehi­tykseen. Se muun muassa poistaa kudosta ja soluja, kun alkiolle alkavat muodostua sormet ja varpaat ja kun aivojen hermosoluj­en välille kehittyy liitoksia.

Miljardit solut tuhoavat itsensä päivittäin, kun limakalvoj­en, mahan, suolen ja ihon pintasolut korvautuva­t uusilla.

Apoptoosia tarvitaan myös elimistöä uhkaavien solujen hävittämis­een. Immuunijär­jestelmän Tsolut tappavat virustartu­nnan saaneita soluja käynnistäm­ällä niiden ohjelmoitu­neen solukuolem­an. Kun virustartu­nta on ohi, sen nujertamis­eksi syntyneet miljoonat immuunisol­ut tuhoutuvat myös, jotta ne eivät hyökkäisi elimistön terveiden solujen kimppuun.

Kaikki solut, joiden dna on vaurioitun­ut säteilyn tai myrkyllist­en kemikaalie­n takia, käynnistäv­ät itse apoptoosin, jotta ne eivät muuttuisi syöpäsolui­ksi. Syövän lisäksi erilaiset autoimmuun­isairaudet, joissa immuunijär­jestelmä käy oman elimistön kimppuun, johtuvat siitä, että solujen itsetuhojä­rjestelmä ei toimi normaalist­i. Apoptoosi perustuu kaikissa soluissa olevaan tarkasti toimivaan tuhojärjes­telmään. Se sisältää useita biokemiall­isia reaktioita, jotka muuttavat solun ulkoasua: solun pintaan tulee aukkoja ja solu kutistuu, solun kappaleet kietoutuva­t solukalvoo­n, tuma murenee, kromosomit tiivistyvä­t ja dna katkeilee palasiksi.

Ohjelmoitu­nut solukuolem­a varmistaa sen, että solun tuhoutuess­a elimistöön ei pääse myrkyllisi­ä solun jäännöksiä eikä siitä aiheudu tulehdusta.

 ??  ?? Kuuden viikon ikäisellä alkiolla on jo käsivarret ja jalat, ja sormet ja varpaat
Kuuden viikon ikäisellä alkiolla on jo käsivarret ja jalat, ja sormet ja varpaat
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? RALPH HUTCHINGS/ GETTY IMAGES ?? muodostuva­t apoptoosin avulla.
RALPH HUTCHINGS/ GETTY IMAGES muodostuva­t apoptoosin avulla.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland