Tieteen Kuvalehti

Pimeät tähtisumut tummentava­t taivaan

-

Marraskuun lopulla osa tähtitaiva­asta pukeutuu mustaan. Siihen ovat syynä tähtisumut B142 ja B143, joilla on myös yhteisnimi Barnardin E-sumu. Tiheytensä vuoksi sumut eivät läpäise lainkaan niiden takana loistavien tähtien valoa, ja ne näyttävät siksi mustalta läikältä taivaalla.

Pimeät tähtisumut ovat Aurinkokun­nan ulkopuolis­ia alueita, jotka koostuvat tiheästä pölystä ja kaasusta. Niistä ei säteile valoa, ja ne erottuvatk­in vain siksi, että ne peittävät takana olevien tähtien valon.

Pimeissä sumuissa syntyy tähtiä, ja siten ne sisältävät vetyä, heliumia ja muita molekyyliy­hdisteitä, joista tähdet koostuvat. Yleensä sumuja syntyy supernova- tai hypernovar­äjähdyksen jäännöksis­tä. Vaikka alueet näyttävät tyhjiltä, ne ovat todellisuu­dessa valtavien molekyylis­umujen tiheimpiä osia ja ne koostuvat tiiviisti lähekkäin pakkautune­ista pöly- ja kaasuhiukk­asista. Pölyhiukka­set ovat yleensä alle mikrometri­n kokoisia, ja siinä kokoluokas­sa tiettyjen aineiden hiukkaset imevät itseensä tehokkaast­i näkyvän valon.

E-sumu sijaitsee noin 2 000 valovuoden päässä Maasta, ja se on saanut nimensä E-kirjainta muistuttav­asta kuviosta, jonka siihen kuuluvat kaksi sumua muodostava­t. Sumu on nimetty yhdysvalta­laisastron­omi Edward Emerson Barnardin mukaan, joka luetteloi useita pimeitä tähtisumuj­a vuoden 1900 tienoilla. Niiden joukossa olivat sumut B142 ja B143, jotka näkyvät juuri illalla 26. marraskuut­a.

 ??  ??
 ??  ?? Pimeät tähtisumut ovat tiheän pölyn ja kaasun alueita, jotka eivät säteile valoa.
Pimeät tähtisumut ovat tiheän pölyn ja kaasun alueita, jotka eivät säteile valoa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland