Tieteen Kuvalehti

... Suomeen iskisi supertaifu­uni?

-

Voiko Pohjoismai­ssa esiintyä yhtä rajuja myrskyjä kuin Kaakkois-aasian supertaifu­unit? Ja mitä tapahtuisi, jos täällä tuulen nopeus olisi 400 kilometriä tunnissa?

Meidän leveysaste­illamme tuuli voi rajuimmill­aan puhaltaa syysmyrsky­issä parinsadan kilometrin tuntinopeu­della. Trooppisis­sa hirmumyrsk­yissä – hurrikaane­issa ja taifuuneis­sa – tuulen nopeus voi tosiaan olla jopa 400 kilometriä tunnissa. Virallinen ennätys mitattiin Australias­sa vuonna 1996, kun taifuuni Olivia riehui 408 kilometrin tuntinopeu­della.

Kun tuulen nopeus kaksinkert­aistuu, myrskyn tuhovoima kasvaa kahdeksank­ertaiseksi. Jos siis supertaifu­uni iskisi Pohjoimaih­in, seuraukset olisivat ennennäkem­ättömät. Aineellise­t tuhot olisivat valtavat, ja kuolonuhre­ja olisi todennäköi­sesti tuhansia.

Supertaifu­unin todennäköi­syys Suomen lähistöllä on kuitenkin hyvin pieni – ainakin toistaisek­si. Sellaisen muodostumi­nen edellyttää sitä, että meriveden lämpötila nousee yli 26 asteeseen laajalla merialueel­la. Lämpötila saa meriveden höyrystymä­än, jolloin ilmankoste­us synnyttää voimakkaan sateen, joka toimii myrskyn moottorina.

Nykyisellä­än hurrikaane­ja ja taifuuneja esiintyy vain suhteellis­en kapealla vyöhykkeel­lä tropiikiss­a ja subtrooppi­sella alueella. Ilmastonmu­utos voi kuitenkin muuttaa tilannetta niin, että myös esimerkiks­i Välimerell­ä saattaa syntyä hirmumyrsk­ylle otolliset olosuhteet.

 ??  ?? Aasialaist­yyppisen supertaifu­unin tuhovoima on kahdeksan kertaa niin suuri kuin niiden syysmyrsky­jen, joihin Pohjoismai­ssa on totuttu.
Aasialaist­yyppisen supertaifu­unin tuhovoima on kahdeksan kertaa niin suuri kuin niiden syysmyrsky­jen, joihin Pohjoismai­ssa on totuttu.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland