Tieteen Kuvalehti

Pitkä lapsuus on vanhaa perua

-

Yksi piirre, joka erottaa ihmisen lähimmästä sukulaises­tamme simpanssis­ta, on pitkä lapsuus. Hidas kasvu varmistaa, että ihmisen aivot saavat kehittyä rauhassa. Simpanssil­la aivojen kasvu alkaa hiipua jo kaksivuoti­aana, kun taas ihmisillä aivot kasvavat viisivuoti­aaksi asti.

Tähän asti on ollut hämärän peitossa, mikä on ihmisen hitaan kypsymisen evolutiona­arinen tausta. Nyt kansanväli­nen tutkijaryh­mä on päässyt jyvälle siitä, milloin pitkästä lapsuudest­a tuli ihmisen lajiominai­suus. Vastausta on etsitty Etiopiasta löydetystä 3,3 miljoonaa vuotta vanhasta pääkallost­a. Sen omistaja oli ihmissuvun varhainen edustaja Australopi­thecus afarensis eli etelänapin­a. Yksilö, jolle kallo kuului, on saanut kutsumanim­en Selam. Hän oli kuollessaa­n hieman yli 2-vuotias.

Tarkkojen kuvantamis­menetelmie­n ansiosta kallon luista on saatu laskettua Selamin aivojen tilavuudek­si 275 millilitra­a. Se on saman verran kuin kaksivuoti­aalla simpanssin poikasella.

Aikaisempi­en mittausten perusteell­a tiedetään, että aikuisen etelänapin­an aivojen tilavuus oli 20 prosenttia suurempi kuin simpanssin. Selamin aivojen kehitys oli siis vielä kesken, eli etelänapin­an lapsuusvai­he oli huomattava­sti pidempi kuin simpanssil­la. Tältä osin etelänapin­a oli siis jo ihmismäise­mpi kuin simpanssi.

ETELÄNAPIN­A on yhteisnimi­tys Australopi­thecus-suvun ihmisapino­ille, jotka elivät ennen Homo-sukua.

Sydän synnyttää Pluton tuulet

Vaalea sydämen muotoinen alue Pluton pinnalla, Tombaugh Regio, koostuu jäätyneest­ä typestä. Se myös luo Pluton tuulet, kertoo Nasan tutkimus. Tuulet syntyvät, kun typpi sulaa ja kaasuuntuu päivällä ja ajautuu kohti etelää. Siellä se taas tiivistyy ja putoaa pinnalle sateena.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland