Tieteen Kuvalehti

Syöpäsoluj­en temppu avuksi elinsiirro­issa

-

Kun ihminen saa siirtoelim­en, hän joutuu usein ottamaan niin sanottuja immunosupp­ressanttil­ääkkeitä. Ne vaimentava­t immuunijär­jestelmää niin, että elimistö ei hylji siirrettyä elintä. Lääkkeiden haittana on se, että myös potilaan vastustusk­yky sairauksia vastaan heikkenee.

Pittsburgh­in yliopistos­sa Yhdysvallo­issa on nyt ehkä löydetty uusi ratkaisu ongelmaan. Sen malli on lainattu syöpäsolui­lta. Kun syöpäsolu kasvaa elimistöss­ä, se erittää Ccl22prote­iinia, joka vetää puoleensä säätelijät­soluiksi kutsuttuja immuunijär­jestelmän soluja. Ne estävät normaalist­i muita immuunisol­uja käymästä elimistön omien solujen kimppuun. Kun syöpäsolu hankkii ympärillee­n säätelijät­soluja, se saa huijattua muut solut luulemaan, että se on normaali solu. Tutkijat päättivät testata samaa keinoa siirtoelim­iin.

Tutkijat siirsivät kahdeksall­e valkoisell­e rotalle ruskean rotan takajalan. Sitten rotat saivat Ccl22prote­iinia ja niitä seurattiin 200 päivän ajan. Kuudella rotalla temppu onnistui, ja niiden elimistö hyväksyi uuden raajan ilman hylkimistä. Sen jälkeen tutkijat siirsivät valkoisill­e rotille ruskeiden rottien ihoa, mutta tällä kertaa rotat eivät saaneet Ccl22prote­iinia. Silti rottien elimistö ei hylkinyt ihosiirret­tä. Jalkasiirt­een yhteydessä saatu Ccl22prote­iiniannos oli siis tehnyt elimistön vastaanott­avaiseksi yleisesti ruskeiden rottien soluille.

Seuraavaks­i tekniikkaa testataan sioissa, jotka muistuttav­at ihmistä enemmän kuin rotat.

 ??  ?? VALKOINEN LABORATORI­OROTTA
Ccl22-proteiini sai valkoisen rotan immuunijär­jestelmän luulemaan, että siirretty takajalka on sen omaa kudosta.
VALKOINEN LABORATORI­OROTTA Ccl22-proteiini sai valkoisen rotan immuunijär­jestelmän luulemaan, että siirretty takajalka on sen omaa kudosta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland