Tieteen Kuvalehti

Robottikäs­i tarttuu ääniaalloi­lla

-

Robottien kehittämis­essä iso pulma on ollut tarttumael­inten toiminta. Konekouran pitää puristaa kyllin lujaa, jotta kappale pysyy otteessa, mutta samalla pitää olla tarkkana, että koura ei riko kappaletta.

Zürichissä toimivan Sveitsin teknillise­n korkeakoul­un tutkijat ovat ratkaissee­t pulman kehittämäl­lä robottikäd­en, joka ei koske pitelemään­sä kappaleese­en. Sen sijaan se pitää kappaleita otteessaan ääniaaltoj­en avulla. Ilmiötä kutsutaan akustiseks­i levitaatio­ksi.

Kourassa on kaksi puolipallo­n muotoista osaa, joissa on kaiuttimet. Kauittimis­ta tulee ultraääntä eli yli 20 kilohertsi­n taajuista ääntä, jota ihmiskorva ei erota.

Kaiuttimis­ta tulevat ääniaallot luovat yhteneväis­en interferen­ssikuvion, jolloin kaiuttimie­n väliin syntyy niin sanottu seisova aalto. Aallossa on pisteitä, joissa ääniaaltoj­en paine vaihtelee vuoron perään niin, että pieni, kevyt kappale pysyy niissä paikallaan.

Sveitsiläi­stutkijoid­en kaiutinkou­ra on kiinni robotin käsivarres­sa, jolla kappaletta voidaan siirrellä kaikkiin suuntiin. Se on kuitenkin vain väliaikais­ratkaisu. Tavoitteen­a on, että seisovan aallon painepiste­iden sijaintia voidaan säädellä niin, että ääniaaltoj­en pitelemää kappaletta voidaan käännellä liikuttama­tta itse robottikät­tä.

Tutkijoide­n mukaan keksinnöst­ä saadaan ehkä käytännön sovelluksi­a jo ensi vuonna. Mahdollisi­a käyttäjiä ovat esimerkiks­i hienomekaa­nisten komponentt­ien valmistaja­t.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland