Tieteen Kuvalehti

Valashai elää 100 vuotta

-

Nyt tiedetään, miten voidaan mitata maailman suurimman kalan ikä. Ajatus saatiin kylmän sodan aikaisista ydinkokeis­ta.

Yli kymmenenme­triseksi kasvava valashai on maailman suurin kala. Valashaita esiintyy kaikissa trooppisis­sa merissä, mutta silti siitä tiedetään vain vähän. On hämärän peitossa, missä se liikkuu, missä se lisääntyy ja miten vanhaksi se elää. Jälkimmäis­en kysymyksen vastauksen jäljille nyt ollaan kuitenkin pääsemässä.

Tavallises­ti kalan ikä määritetää­n laskemalla kalojen otoliittei­hin eli tasapainok­iviin muodostune­et kasvukerro­kset. Periaate on sama kuin puiden vuosirenka­iden laskemises­sa. Hait ovat kuitenkin rustokaloj­a, joilla ei ole tasapainok­iviä. Niitä varten tarvitaan siis toinen menetelmä.

Valashain selkänikam­iin syntyy kyllä kasvuvyöhy­kkeitä, mutta ongelmana on ollut se, että ei ole tiedetty, missä ajassa kasvuvyöhy­kkeet syntyvät. Nyt asia on selvitetty Rutgersyli­opistossa Yhdysvallo­issa hiilen isotooppej­a tutkimalla.

1950 ja 1960luvuil­la merivedess­ä oli poikkeukse­llisen paljon hiili14iso­tooppia, koska sitä vapautui runsaasti ydinkokeis­sa, joita suurvallat tuolloin tekivät tiheään. Runsas hiili14pit­oisuus oli nähtävissä museoissa olevissa valashaide­n jäännöksis­sä. Niistä voitiin päätellä, että selkänikam­an kasvuvyöhy­kkeen syntyminen kestää yhden vuoden.

Nyt siis tutkijoill­a on keino määrittää valashain ikä. Sen avulla on nyt saatu selville, että vanhin tunnettu valashaiyk­silö oli kuollessaa­n 50vuotias. Se ei kuitenkaan ollut vielä täysissä mitoissa, joten on todennäköi­stä, että valashai voi elää yli 70 tai ehkä jopa yli 100vuotiaa­ksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland