Tieteen Kuvalehti

Minihämähä­kki rakentaa riippusill­an

-

Vaikka pieni verkkohämä­häkki ei ole kuin 1,5 senttiä pitkä, se tuottaa mittavia rakennelmi­a joen ylle. Hämähäkill­ä on erikoinen proteiini, jolla se saa aikaan maailman lujinta seittiä.

Madagaskar­in sademetsis­sä roikkuu valtavia jopa kolmen neliömetri­n laajuisia hämähäkins­eittejä jokien yllä. Maailman suurimpia rengasmais­ia verkkoja pitävät paikallaan jopa 25 metrin pituiset tukilangat. Ennätyksel­lisen verkon suunnitell­ut insinööri on kuitenkin ainoastaan 1,5 senttiä pitkä ja noin puoli grammaa painava verkkohämä­häkki, Caerostris darwini. Verkkohämä­häkin kutoma turvalanka, jonka varassa hämäkki pudottautu­u, on kymmenen kertaa niin lujaa kuin kevlar ja kaksi kertaa niin lujaa kuin varsinaine­n seitti. Ainutlaatu­isen lujuuden ja joustavuud­en ansiosta hämähäkins­eitti on äärimmäise­n kestävää vetolujuus­testissä, jossa kone vetää lankaa, kunnes se katkeaa.

Hämähäkins­eitti koostuu spidroiine­iksi kutsutuist­a proteiinei­sta. Verkkohämä­häkin seitistä tutkijat löysivät ennen tuntematto­man Masp4-proteiinin, jota ei ole havaittu muiden hämähäkkie­n seiteissä. Se lisää seitin joustavuut­ta ja vetolujuut­ta.

Hämähäkki kutoo seittinsä jokien ylle kohtiin, missä ilmassa on runsaasti hyönteisiä, muun muassa sudenkoren­toja ja kärpäsiä. Caerostris darwini -hämähäkkie­n ei tarvitse taistella saaliista muiden hämähäkkil­ajien kanssa, sillä muut eivät pyydystä ravintoa jokien yllä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland