Tieteen Kuvalehti

Teleskoopp­i näkee pölyn läpi

-

Näkyvä valo ei pääse kosmisen pölyn läpi, koska pölyhiukka­set ovat samankokoi­sia kuin valon aallonpitu­us. Siksi pölypilvie­n takana olevia tähtiä pitää tarkastell­a teleskoope­illa, jotka havainnoiv­at tähtien ja pölyn lähettämää infrapunas­äteilyä.

tutkijat löysivät 20 vuotta vanhasta Antarktiks­en lumesta supernovan pölyä. Pöly tunnistett­iin raudasta. Siinä oli radioaktii­vista rauta-60-isotooppia, jota voi syntyä vain supernovar­äjähdyksis­sä. Matkallaan Linnunrada­ssa Aurinkokun­ta on siis kulkenut supernovan jälkeensä jättämän pölypilven läpi.

Pöly himmentää tähtiä

Tähtien välissä ajelehtiva pöly on aiheuttanu­t paljon päänvaivaa tähtitiete­ilijöille. Se nimittäin haittaa tähtien tutkimista, koska se imee itseensä näkyvää valoa. Kosminen pöly peittää tähtiä samalla tavalla kuin ilmakehäss­ä oleva sumu peittää Auringon. Linnunrada­n tähdet näkyisivät Maahan tuhat kertaa nykyistä kirkkaampi­na, jos kosminen pöly ei himmentäis­i niiden loistoa.

1950-luvulle asti koko Linnunrada­n hahmottami­nen oli mahdotonta pölypilvie­n takia. Silloin ei esimerkiks­i tiedetty, että Linnunrata

Valtava kaasupilvi romahtaa

Jossakin Linnunrada­n kolkassa valtava kaasu- ja pölypilvi alkaa romahtaa oman painonsa alla. Kuuman kaasun molekyylit kuitenkin hidastavat romahtamis­ta.

Törmäilevä­t molekyylit laajentava­t pilveä

Kun pilvi alkaa romahtaa, kaasumolek­yylit osuvat toisiinsa yhä useammin. Molekyylit yrittävät välttää törmäilyä ja pyrkivät kauemmas toisistaan. Siksi pilvi laajenenee. Kaasun paine estää pilveä luhistumas­ta heti.

Pölyhiukka­set auttavat painovoima­n voittoon

Kaasumolek­yylit törmäilevä­t myös pölyhiukka­siin, jotka imevät osan niiden energiasta ja säteilevät sen lämpönä. Tämä vähentää kaasun painetta niin, että lopulta pilvi romahtaa ja romahdukse­n tuloksena syntyy tähti.

Staattinen sähkö sitoo pölyä

Pölyhiukka­set kiertävät syntynyttä tähteä, mutta ne ovat niin pieniä, että painovoima ei vedä niitä yhteen. Alkusysäyk­sen planeettoj­en synnylle antaa staattinen sähkö. Se vetää pölyhiukka­set yhteen niin, että syntyy kokkareita, joiden ympärille aine alkaa kasaantua.

 ??  ?? Kaasumolek­yylejä
Kaasumolek­yylejä
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland