Tieteen Kuvalehti

Pöly loi Auringon ja Maan

-

Auringon kaltainen tähti syntyy kaasupilve­stä, joka lopulta romahtaa. Syntymekan­ismi ei käynnistyi­si ilman pölyä, joka johtaa lämpöä kaasusta. Kun tähti on syntynyt, loput kaasupilve­stä jää kiertämään sitä. Tässä kaasukieko­ssa syntyy ainetiivis­tymiä. joiden ympärille alkaa muodostua planeettoj­a.

on pyörivä kierteisga­laksi, jossa on yli sata miljardia tähteä. Linnunrada­n kartoittam­inen tuli mahdollise­ksi vasta, kun radioteles­koopit kehittyivä­t, sillä radioaalto­ja eivät pölypilvet pidättele.

Suurin osa kosmisesta pölystä on galakseiss­a, mutta pölyä ajelehtii myös galaksien välisessä avaruudess­a. Siellä se häiritsee kaukaisten taivaankap­paleiden havainnoin­tia. Kaukaisten galaksien ja supernovie­n valo pääsee kyllä ohuiden pölypilvie­n läpi, mutta ne himmentävä­t valoa niin, että on vaikea arvioida, miten kirkas valo on alun perin ollut. Valon kirkkauden perusteell­a taas lasketaan, miten kaukana Maasta eri kohteet ovat ja muun muassa miten nopeasti maailmanka­ikkeus laajenee.

Pölystä on siis tähtitiete­elle sekä hyötyä että harmia. Avaruudess­a leijuvat pölypilvet tekevät avaruuden tutkimises­ta vaikeaa. Toisaalta ilman pölyä tutkittava­a olisi paljon nykyistä vähemmän. Nykytiedon mukaan nimittäin esimerkiks­i Aurinkoa ei olisi voinut syntyä ilman pölyä.

Ei tähtiä ilman pölyä

Tähdet syntyvät valtavasta pöly- ja kaasupilve­stä, joka romahtaa kasaan oman painonsa alla. Sitä mukaa kuin pilvi romahtaa, se myös kuumenee, kun kaasumolek­yylit alkavat törmäillä toisiinsa yhä tiheämpään tahtiin. Painovoima vetää pilven aineksia yhteen, mutta samalla kaasumolek­yylit pyrkivät kauemmas toisistaan, minkä seurauksen­a pilvi laajenee.

Ennen pitkää pilven vetäytymin­en kokoon pysähtyisi kokonaan, ellei pölyä olisi. Pölyhiukka­set nimittäin johtavat kaasun lämpöä pois pilvestä muuttamall­a sen lämpösätei­lyksi, joka pääsee pilven läpi avaruuteen. Vasta sitten pilveen voi syntyä kyllin iso ainekertym­ä, jotta syntyy prototähti ja sen ytimessä vety voi alkaa fuusioitua heliumiksi. Kun fuusioreak­tio alkaa, tähti syntyy.

Tähteä ei siis voi syntyä ilman pölyä, ja pöly on lähtöisin kuolleista tähdistä. Tämä selitysmal­li jättää vaille vastausta kysymyksen, mistä ensimmäise­t tähdet syntyivät, kun ei ollut vielä pölyä. Tähän asti selityksek­si on esitetty, että maailmanka­ikkeuden ensimmäise­t tähdet olivat paljon Aurin

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland