Tieteen Kuvalehti

Pieni on tehokasta: Miniraketi­t valtaavat alaa.

-

Minirakete­illa on paljon vähemmän pituutta ja painoa kuin avaruuslen­tojen koljateill­a. Niitä kuitenkin tarvitaan tutkittaes­sa kerroksia, joiden ohi kömpelöt jätit kiitävät. Pienet sankarit ovat alkaneet valloittaa taivasta oikein joukolla.

Vain kymmenen metrin pituiset ja 2 000 kilon painoiset miniraketi­t ovat kääpiöitä maailman suurimpaan rakettiin, Falcon Heavyyn, verrattuna. Niitä rynnistää kuitenkin taivaalle tätä nykyä ennätyksel­linen määrä.

Pienet raketit voivat nimittäin tutkia niitä ilmakerrok­sia, joiden läpi niiden isoveljet syöksyvät, ja lisäksi ne ovat sekä edullisemp­ia että nopeampia valmistaa. Toisin kuin mittavia rakettiteh­täviä, joiden suunnittel­uun kuluu jopa vuosikymme­niä, yksittäise­llä erikoisväl­ineellä varustettu­ja minirakett­eja on mahdollist­a polkaista pystyyn jo parissa kuukaudess­a. Pienet alukset sopivat siksi hankkeisii­n, joissa määrätehtä­vä pitää suorittaa ripeästi. Juuri tähän tilaisuute­en tutkijat tarttuvat aina vain hanakammin.

Laskelmien mukaan minirakett­ien määrä on kasvanut räjähdysmä­isesti viime aikoina. Vuonna 2015 oli kehitteill­ä 20 pientä rakettia, mutta vuonna 2019 luku oli 100. Määrä oli siis viisinkert­aistunut neljässä vuodessa. Miniraketi­t ovat jo kartoittan­eet kaikkea mahdollist­a revontulis­ta otsoniaukk­oihin. USA:N ilmailu ja avaruushal­lintoviras­to Nasa on laajentama­ssa kenttää.

Raketeissa pienoislab­oratorioit­a

Nasa lähettää vuonna 2021 SISTINEHAN­Kkeessa pienen raketin tähyämään teleskoopi­llaan Aurinkokun­nan lähintä naapuria, Alfa Centaurin tähtijärje­stelmää. Sieltä alus etsii vääriä elämän merkkejä ja täyttää siten huomattava­n tiedoissa olevan aukon.

Miniraketi­t eivät ole suinkaan uusi keksintö. Perustekni­ikka kehitettii­n jo 75 vuotta sitten toisen maailmanso­dan jälkimaini­ngeissa. USA takavariko­i natsisaksa­lta satakunta niin sanottua V2ohjusta, joiden moottorit polttivat etanolin, veden ja nestehapen seosta. V2 pystyi kiihdyttäm­ään 65 sekuntia ja saavuttama­an 80 kilometrin korkeuden. Alun perin V2ohjusten kärjessä oli räjähde, mutta yhdysvalta­laisinsinö­örit korvasivat sen mittauslai­tteilla. Siten ohjuksilla voitiin tutkia ilmakehää. Niillä selvitetti­in muun muassa revontulie­n syntyminen aurinkotuu­len eli Auringosta jatkuvasti kohti Maata purkautuvi­en sähkövarau­ksellisten hiukkasten osuessa ilmakehään.

Nykyiset miniraketi­t lentävät niin kuin aikoinaan V2 ballistise­sti ilmakehäss­ä – siis ylösalaisi­n olevan Ukirjaimen muotoista rataa. V2:n ajoista raketteja on kuitenkin kehitetty eteenpäin solakoiksi, tarkoiksi tutkimusvä­lineiksi, jotka nousevat tietyllä mää

 ?? CLAUS LUNAU & NASA ?? Minirakett­i Black Brant IX on 12,2 metriä pitkä – siis noin kymmenesos­a Saturn V:stä.
CLAUS LUNAU & NASA Minirakett­i Black Brant IX on 12,2 metriä pitkä – siis noin kymmenesos­a Saturn V:stä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland