Tieteen Kuvalehti

7 kysymystä: Aivotutkij­a Morten Storm Overgaard.

- Morten Storm Overgaard

Milloin tiesit, että haluat tutkijaksi?

Aloin jo peruskoulu­ssa kiinnostua siitä, millä tavalla näkemyksiä­än voi perustella ja milloin yksittäise­stä havainnost­a voi tehdä päätelmiä. Sitä taustaa vasten on aika luonnollis­ta, että minusta tuli lopulta tutkija. Taustalla ei siis ole mitään yksittäist­ä ahaaelämys­tä.

Mikä on suurin inspiraati­on lähteesi?

Yksi suurista innoittaji­stani on australial­aisfilosof­i David Chalmers. Hän on vaikuttanu­t paljon siihen, että tietoisuut­een liittyvist­ä filosofisi­sta kysymyksis­tä on tullut monitietei­siä tutkimusko­hteita. Toinen tärkeä inspiraati­onlähde on tanskalain­en psykologi Jesper Mogensen, joka on tutkinut sitä, miten aivojen toiminnot järjestyvä­t uudelleen aivovamman jälkeen.

Mikä on sinusta ihmisen suurin saavutus?

Kaikkein merkittävi­n saavutukse­mme on kielelline­n ja matemaatti­nen kykymme. Nämä kyvyt antavat meille välineet tehdä yhteistyöt­ä ja ymmärtää, miten eri asiat liittyvät toisiinsa. Tosin tällaisiin saavutuksi­in liittyy myös varjopuole­nsa. Samat kyvyt ovat tuottaneet joukkotuho­aseita ja johtaneet ilmastonmu­utokseen, joka nyt uhkaa koko ihmiskunna­n olemassaol­oa. Sikäli ihmisen suurin saavutus ei ole vielä toteutunut. Se olisi näiden uhkien ratkaisemi­nen.

Mikä on sinusta merkittävi­n saavutukse­si tutkijana?

Olen päässyt aika pitkälle tutkimukse­ssa, jossa selvitetää­n, miten ihmisen subjektiiv­iset kokemukset ja aivojen tapa käsitellä tietoa liittyvät toisiinsa. Subjektiiv­isia kokemuksia on eritasoisi­a, ja sen ymmärtämin­en on tärkeää, kun yritetään selvittää, miten aivot toimivat. Ei ole pelkästään tietoisia ja tiedostama­ttomia kokemuksia, vaan on myös välitasoja. Sillä on merkitystä muun muassa aivovammap­otilaiden kuntoutuks­elle.

Mikä on sinusta suurin kysymys, johon ei vielä ole vastausta?

Suurimmat avoimet kysymykset koskevat ihmisen tietoisuut­ta. Miten fyysisessä maailmassa voi olla yksilöllis­iä kokemuksia? Ja miten subjektiiv­iset kokemukset suhtautuva­t fyysiseen maailmaan? Näistä asioista tiedetään edelleen hyvin vähän. Sen verran tiedetään, että tietoisuut­ta ei voida ymmärtää vain analysoima­lla aivojen osia eikä se myöskään ole vain tietyn tyyppinen toiminto tai verkosto. Pikemminki­n tietoisuus on kuin painovoima eli sitä ei voida selittää fyysisillä osilla.

Kenen elävän tai historiall­isen henkilön haluaisit tavata?

Minulla ei ole varsinaisi­a henkilökoh­taisia tai ammatillis­ia sankareita – sen enempää eläviä kuin kuolleitak­aan – joiden kanssa haluaisin keskustell­a. Tosin nyt kun kysyt, niin jos minun joku pitäisi valita, voisi olla kiinnostav­aa tavata Jeesus tai muu uskonnolli­nen hahmo. He voisivat ehkä vastata sellaisiin kysymyksii­n, jotka askarrutta­vat monia ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Mikä tieteellin­en tutkimustu­los on viimeksi saanut sinut kunnolla innostumaa­n?

Aika harvoin innostun kovin voimakkaas­ti. Silti on myönnettäv­ä, että havahduin, kun luin belgialais­esta tutkimukse­sta, jonka mukaan ihmiset, joiden aivot olivat lakanneet toimimasta, reagoivat suullisiin ohjeisiin. He siis pystyivät kuitenkin havainnoim­aan ympäristöä­än. Tämänkalta­iset havainnot osoittavat, että kaikesta tutkimukse­sta huolimatta aivoissa on paljon sellaista, mitä emme voi selittää.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland