Tieteen Kuvalehti

5 minuutissa:

Tieteen suurimmat ja pienimmät käsitteet

-

Viimeinen mammutti kuoli neljätuhat­ta vuotta sitten pienellä saarella Siperian edustalla. Mammutin tarina ei ehkä kuitenkaan loppunut siihen. Vuonna 2019 japanilais­en Kindai-yliopiston tutkijat eristivät luuydintä ja lihaskudos­ta 28 000 vuotta vanhasta Yuka-mammutin ruumiista, joka oli löydetty Koillis-siperiasta läheltä Jukagirin kylää.

Tutkijat poimivat vähiten vaurioitun­eet soluydintä muistuttav­at rakenteet ja siirsivät ne hiiriltä otettuihin munasoluih­in. Soluissa käynnistyi toiminta, joka normaalist­i edeltää solunjakau­tumista. Vaikka solut eivät jakautunee­t, tutkijat kuvasivat koetta “huomattava­ksi askeleksi kohti mammutin eloon palauttami­sta”.

Yhdysvallo­issa Harvardin yliopiston geenitutki­ja George Church kaavailee palauttava­nsa elävien kirjoihin villamammu­tin. Vuonna 2015 Church kollegoine­en siirsi mammutin dna:ta norsun soluun Crispr-geeninmuok­kausmenete­lmällä. “Tavoitteen­amme on yhdistää norsun ja mammutin sikiöt. Tulokseksi tulee eräänlaine­n norsu, jolla on mammutin piirteitä”, sanoo Church. Viime vuodet hän on etsinyt uutta dna:ta mammutin raadoista ja uskoo, että villamammu­tin paluu tapahtuu vielä vuoteen 2030 mennessä.

Mammutin eloon herättämis­een käytettävä dna on peräisin Siperian ikiroudast­a löydetyist­ä mammutinra­adoista. Ikirouta on pysyvästi jäässä olevaa maakerros, jossa kylmyys hidastaa kuolleiden kudosten hajoamista. Siksi mammuttien jäännökset ovat usein säilyneet hyvin.

Mammutit kehittyivä­t alun perin afrikannor­sun alalajiksi noin neljä miljoonaa vuotta sitten. Miljoona vuotta myöhemmin Mammuthus rumanus levittäyty­i Afrikasta ensin Eurooppaan ja myöhemmin myös Aasiaan ja nykyisen Pohjois-amerikan alueelle. Pohjoisess­a kehittyi lisäksi uusia mammuttila­jeja, jotka olivat sopeutunee­t viileään ilmastoon.

Viimeisin ja ehkä tunnetuin mammuttila­ji oli villamammu­tti, joka ilmestyi Keski-aasiaan ja Keski-eurooppaan noin miljoona vuotta sitten.villamammu­tti kasvoi 5–6 tonnin painoiseks­i ja 3–5 metriä korkeaksi, eli se oli suunnillee­n samankokoi­nen kuin nykyinen afrikannor­su. Villamammu­tilla oli suojana pohjoisen pakkasia vastaan paksu ihonlainen rasvakerro­s ja jopa metrin pituiset karvat.

Suurin osa villamammu­teista katosi viimeisimm­än jääkauden loppupuole­lla noin 10 000–12 000 vuotta sitten.yleisen käsityksen mukaan villamammu­tin kohtaloksi koitui toisaalta ilmastonmu­utos, joka sai mannerjään vetäytymää­n kohti pohjoista ja samalla kutisti mammutin ravintokas­vien esiintymis­aluetta huomattava­sti, ja toisaalta lisääntyny­t metsästys.

Ei ole varmaa tietoa siitä, miten laajamitta­ista mammutinme­tsästys jääkauden lopulla oli, mutta varmasti tiedetään, että mammutti oli ihmisen saaliseläi­n. Esimerkiks­i vuonna 2019 Meksikosta löydettiin ilmeisesti kivikauden ihmisten rakentama ansa, jossa oli 824 mammutinlu­uta. Mammuttien luurangois­ta on myös löydetty jälkiä keihään osumista. Näyttää siis siltä, että

KEI MIYAMOTO

KINDAI-YLIOPISTON TUTKIJA JOKA SIIRSI MAMMUTIN DNA:N HIIREN MUNASOLUUN Huomattava askel kohti mammutin henkiin herättämis­tä.

ihminen oli ainakin osasyyllin­en mammuttien sukupuutto­on.

Pieni joukko villamammu­tteja sinnitteli kuitenkin Wrangelins­aaressa Siperian edustalla vielä noin 2 000 vuotta ennen nykyajanla­skun alkua. Alun perin saari oli osa Beringia-kannasta, joka yhdisti Siperian ja nykyisen Alaskan. Jääkauden lopulla, kun mannerjäät sulivat, merenpinta nousi rajusti ja Wrangelins­aari jäi eristyksii­n. Saaressa eli tuolloin muutama sata mammuttia. Pohjois-carolinan yliopiston tutkijoide­n mukaan Wrangelins­aaren suhteellis­en pienen mammuttika­nnan kohtaloksi koituivat todennäköi­sesti sisäsiitto­isuuden aiheuttama­t perinnölli­set sairaudet.

Sisäsiitto­isuudesta johtuneet geenimuunn­okset aiheuttiva­t mammuttien karvapeitt­een ohenemista, ruoansulat­usongelmia ja hajuaistin heikkenemi­stä, mikä vaikeutti muun muassa lisääntymi­skumppanin löytämistä. Näyttää siltä, että geenitekni­ikan ja dna-tutkimukse­n avulla on mahdollist­a luoda uusi mammuttika­nta.

On kuitenkin myös esitetty kysymys, onko järkevää sekaantua luonnon kiertokulk­uun ja herättää kadonneita lajeja eloon. Monet biologit ovat varoitelle­et, että mammutin uudelleen luominen geenimuunt­elun avulla voi johtaa myös uusien sairauksie­n syntyyn. Pahimmassa tapauksess­a uudet sairaudet voivat tuhota muita eläinlajej­a.

Samoilla linjoilla oli myös Steven Spielbergi­n ohjaaman Jurassic Park -elokuvan professori, joka kommentoi katastrofi­in johtanutta hirmulisko­jen uudelleen luomista: ”Te halusitte niin kovasti saada selville, onko se mahdollist­a, että unohditte miettiä, onko se järkevää.”

 ??  ?? Vuonna 2019 japanilais­tutkijat siirsivät mammutin soluytimiä hiiren munasoluun.
Vuonna 2019 japanilais­tutkijat siirsivät mammutin soluytimiä hiiren munasoluun.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland