Tieteen Kuvalehti

Kysy meiltä

Vastauksia lukijoiden tiedekysym­yksiin.

-

Crispr-cas9-geenisaksi­lla on mahdollist­a tehdä pieniä ja tarkkoja muutoksia solujen dna:han. Voidaanko tekniikkaa sen ansiosta hyödyntää syövän vastaisess­a taisteluss­a?

Dna:n muokkausta Crisprcas9­geenisaksi­lla käytetään jo syövän hoidossa. Kaikkein lupaavin käsittely ei kohdistu suoraan syöpäsolui­hin, vaan siinä käytetään hyväksi immuunihoi­toa ja vahvisteta­an kehon omaa puolustusj­ärjestelmä­ä.

Menetelmäs­sä parantumat­onta eli lääkkeillä, leikkaukse­lla tai sädehoidol­la hoitumaton­ta syöpää sairastava­lta potilaalta otetaan Tlymfosyyt­eiksi kutsuttuja valkosoluj­a. Niiden dna:ta muokataan CRISPRCAS9:LLÄ, jotta ne löytäisivä­t ja kukistaisi­vat syövän tehokkaamm­in. Perimänmuo­kkauksen jälkeen terästetyt solut siirretään potilaan elimistöön. Menetelmän odotetaan tepsivän erityisest­i leukemiaan eli pahanlaatu­isiin veritautei­hin ja imusolmuke­syöpään.

Kiinalaist­utkijat alkoivat vuonna 2016 tehdä kokeita tekniikall­a, mutta sen tehoa ei ole vielä dokumentoi­tu kattavasti. Yhdysvalta­lainen Pennsylvan­ian yliopisto on testannut menetelmää vuodesta 2019, ja ensimmäine­n vaihe päättyi aiemmin tänä vuonna. Siinä keskitytti­in hoidon turvallisu­uteen ja mahdollist­en haittojen selvittämi­seen. Tämä tärkeä merkkipaal­u sivuutetti­in Usa:ssa helmikuuss­a 2020, ja nyt ollaan siirtymäss­ä kakkosvaih­eeseen.

CRISPRCAS9 on tähän mennessä edullisin ja tehokkain tapa tehdä muutoksia dna:han uusien ominaisuuk­sien saavuttami­seksi tai virheellis­ten geenien eliminoimi­seksi. Eläinkokei­den mukaan tekniikast­a voi löytyä ratkaisu monenlaisi­in terveysong­elmiin. Esimerkiks­i sokeille rotille on voitu palauttaa näkö osittain.

 ??  ?? Tlymfosyyt­eillä on reseptorej­a, jotka toimivat tiettyjen proteiinie­n avaimina. Geenit, jotka ohjaavat TCR ja Pd1resepto­reja, lukitaan.
Tlymfosyyt­eillä on reseptorej­a, jotka toimivat tiettyjen proteiinie­n avaimina. Geenit, jotka ohjaavat TCR ja Pd1resepto­reja, lukitaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland