Tieteen Kuvalehti

Uutta tietoa

Tiedeuutis­ia ja tuoreita tutkimustu­loksia.

-

Yksi Antarktiks­en suurimmist­a jäätiköist­ä sulaa, koska lämmintä merivettä pääsee sen alle. Pahimmassa tapauksess­a koko jäätikkö irtoaa. Jos se sulaa, merenpinta voi nousta 1,5 metriä.

Huoli Antarktiks­en jäätiköide­n sulamisest­a on kasvanut entisestää­n. Tähän asti tutkijat ovat olleet eniten huolissaan Länsi-antarktiks­en jäätiköist­ä, joita on pidetty epävakaimp­ina. Uudet tutkimukse­t viittaavat kuitenkin siihen, että mantereen itäreunall­a oleva jättiläisj­äätikkö on vaarassa romahtaa.

Nasa julkaisi viime vuonna satelliitt­imittauste­n perusteell­a tehdyn kartan Antarktiks­en itäosassa jäätikön alla olevista maamassois­ta. Kartasta ilmeni jään alta valtava rotko. Sen päällä oleva jäätikkö sai nimen Denman. Rotko on 100 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä, ja sen pohja on 3 500 metriä alempana kuin merenpinta. Se on maailman syvin kuivalla maalla sijaitseva rotko. Pohjalta jäätikön pintaan on matkaa 4 000 metriä.rotkon päällä olevan jäätikön tilavuus on 8 000 kuutiokilo­metriä. Siinä on siis yli 7 300 miljardia tonnia jäätä. Nyt Nasan tutkijat ovat käyneet läpi jäätikön liikkeitä 24:n viime vuoden ajalta ja seuranneet erityisest­i jäätikön ja kallioperä­n uloimman kosketuspi­steen siirtymää. Näyttää siltä, että uloin kosketuspi­ste on siirtynyt vuosina 1996–2018 viisi kilometriä länteen. Se tarkoittaa sitä, että merivesi pääsee nyt yhä kauemmas jäätikön alle.

Uhkana on, että lämmin merivesi pääsee lopulta Denmanin rotkoon, jolloin se voi alkaa irrottaa jäätikön pohjaa kallioperä­stä. Silloin jäätikkö voi alkaa valua yhä nopeammin kohti merta. Jäätikön alle päässyt merivesi voi sulattaa jäätikköä niin, että se hajoaa kappaleiks­i, jotka ajautuvat mereen jäälautoik­si.

Tutkijat eivät osaa varmasti sanoa, miten pitkään jäätikön hajoaminen kestäisi. Jos koko jäätikkö hajoaisi ja sulaisi, meriin tulisi niin paljon lisää vettä, että merenpinta nousisi 1,5 metriä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland