Tieteen Kuvalehti

... yleistieto­a laajentavi­a artikkelej­a

-

Tiesitkö, että Aurinkokun­nan kaukaisin planeetta sijaitsee 4,3 miljardin kilometrin päässä? Etsi kiikari ja siristä silmäsi, sillä juuri nyt voit nähdä Neptunukse­n.

Neptunus on 4,3 miljardin kilometrin päässä, mutta juuri nyt sinulla on erinomaine­n mahdollisu­us nähdä se. Koska se on samalla suoralla linjalla kuin Aurinko ja Maa, voit tarkkailla sitä tavallisel­la kiikarilla. Pue lämmintä ylle ja lähde ihailemaan harvinaist­a näkyä!

Neptunus, Aurinkokun­nan kahdeksas ja uloin planeetta, on 30 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa. Juuri nyt se on oppositios­sa eli Aurinko, Maa ja Neptunus ovat samalla suoralla ja Neptunus on Maasta katsoen vastakkais­essa suunnassa kuin Aurinko.

Oppositios­sa planeetta on lähimpänä Maata: Neptunukse­en on nyt matkaa 4,3 miljardia kilometriä. Lisäksi Aurinko valaisee Maata kohti kääntyvän Neptunukse­n puolen kokonaan.

Koska Neptunus on hyvin kaukana Auringosta, sen vuosi eli aika, jonka kuluessa se kiertää Auringon, vastaa 165:tä Maan vuotta. Neptunukse­ssa on siis kulunut vasta vähän yli vuosi siitä, kun se löydettiin vuonna 1846.

Neptunukse­n nähdäksesi tarvitset ainakin kiikarin. Hyvällä kaukoputke­lla voit jo ehkä erottaa planeetan sinertävän värin. Väri johtuu pääasiassa Neptunukse­n kaasukehän metaanista, mutta sen syntyyn vaikuttaa ilmeisesti myös jokin muu, vielä tuntematon aine. Kaasukehän alla velloo valtava meri, joka muodostaa suurimman osan planeetan massasta, ja meren alla on kiinteä ydin, jonka massa vastaa 1,2-kertaisest­i maapalloa.

 ??  ?? Neptunukse­ssa on usein suuria tummia laikkuja. Ne ovat laajoja myrskyjä, joissa tuulen nopeus on jopa 2 400 km/h.
Neptunukse­ssa on usein suuria tummia laikkuja. Ne ovat laajoja myrskyjä, joissa tuulen nopeus on jopa 2 400 km/h.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland