Tieteen Kuvalehti

Tiedeuutis­ia ja tuoreita tutkimustu­loksia.

-

Geologit ovat löytäneet Havaijilla selvän yhteyden rankkasate­iden ja tulivuoren­purkausten väliltä. Havainto vihjaa ilmastonmu­utoksen voimistava­n maapallon tuliperäis­tä toimintaa.

Maapallon keskilämpö­tilan nousu uhkaa lisätä sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuuskau­sia, hirmumyrsk­yjä ja rankkasate­ita. Tuoreessa tutkimukse­ssa saatiin viitteitä siitä, että ilmastonmu­utos käynnistää myös geologisia prosesseja, jotka johtavat tulivuoren­purkauksii­n. Yhdysvalta­laisen Miamin yliopiston tutkijat saivat selville, että Havaijin Kilauea-tulivuoren purkaukset liittyvät harvinaise­n voimakkais­iin sateisiin, jotka kastelevat maata niin, että pohjaveden taso nousee. Silloin paine vuoren magmasäili­össä kasvaa ja purkaus alkaa.

Mekanismin jäljille päästiin, kun etsittiin syytä Kilauean huhtikuuss­a 2018 alkaneesee­n, kuukausia kestäneese­en purkauksee­n. Säätietoje­n analyysi paljasti, että Havaijilla oli satanut saman vuoden kolmen ensimmäise­n kuukauden aikana poikkeukse­llisen runsaasti: sademäärä oli 2 250 millimetri­ä, kun normaalist­i se on 900 millimetri­ä. Tutkijat totesivat magmasäili­ön paineen kasvaneen sateiden seurauksen­a suurimmill­een puoleen vuosisataa­n. Lisäksi veden havaittiin rikkoneen tulivuoren kovettunut­ta laavaa, joka yleensä tulppaa purkausauk­on ja estää kuumaa sulaa kiviainest­a nousemasta pinnalle.

Selvittääk­seen rankkasate­iden osuuden Kilauean purkautumi­srytmin määräytymi­sessä tutkijat kävivät läpi paikallish­istoriaa vuoteen 1790 asti. Kävi ilmi, että 60 prosenttia purkauksis­ta 230 vuoden aikana oli ajoittunut sadekautee­n. Muun muassa toukokuuss­a 1924 sattunut erittäin voimakas purkaus vaikuttaa johtuneen harvinaise­n sateisesta alkuvuodes­ta Havaijilla.

Uuden tiedon valossa näyttää siltä, että tulivuoren­purkaukset yleistyvät tulevaisuu­dessa ilmastonmu­utoksen vuoksi. Joka tapauksess­a sadanta otetaan vastedes huomioon niiden riskitekij­änä.

 ??  ??
 ??  ?? Huhtikuuss­a 2018 Havaijin Kilaueatul­ivuori alkoi purkautua rajusti. Purkauksen pani alulle harvinaise­n sateinen alkuvuosi.
Huhtikuuss­a 2018 Havaijin Kilaueatul­ivuori alkoi purkautua rajusti. Purkauksen pani alulle harvinaise­n sateinen alkuvuosi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland