Tieteen Kuvalehti

Vastauksia lukijoiden tiedekysym­yksiin.

-

Hiilen, öljyn ja maakaasun käyttö kiihdyttää ilmastonmu­utosta. Päästöttöm­iäkin vaihtoehto­ja on, mutta voidaanko fossiilisi­sta polttoaine­ista luopua kokonaan?

Energiaa voidaan tuottaa monilla tavoilla, joihin ei tarvita fossiilisi­a polttoaine­ita. Auringosta säteilee maapalloll­e jo yhdessä tunnissa yhtä paljon energiaa kuin ihmiskunta kuluttaa vuodessa.

Fossiilisi­sta polttoaine­ista luopuminen on siis mahdollist­a, mutta tekniikan kehittymin­en vie aikansa. Kunnianhim­oisimpien visioiden mukaan energiantu­otanto voi olla kokonaan fossiiliva­paata 30 vuodessa.

Päästöttöm­iä energianlä­hteitä on jo nyt. Vesi-, tuuli- ja aurinkovoi­malla voitaisiin jo tyydyttää ihmiskunna­n energianta­rve, mutta säännöllis­en energiansa­annin turvaamise­ksi tarvitaan muitakin energianlä­hteitä.

Teknisesti on helppoa vaihtaa esimerkiks­i kaasu- tai öljylämmit­ys sähkölämmi­tykseen tai maalämpöön. Joissakin maissa, kuten Islannissa, lähes kaikki rakennukse­t voidaan lämmittää maaperästä saatavalla geotermise­llä energialla. Myös liikentees­sä fossiilise­t polttoaine­et voidaan korvata sähköllä tai vedyllä, joita voidaan tuottaa päästöttöm­ästi.

On kuitenkin aloja, joilla tekniikka ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt­tä. Tonni suihkumoot­toreissa käytettävä­ä kerosiinia sisältää 14 kertaa niin paljon energiaa kuin tonnin painoinen akku voi tuottaa. Bensiinimo­ottorilla toimiva kuorma-auto voi kuljettaa 40 prosenttia suuremman lastin kuin sähkömoott­orilla toimiva. Toisaalta bensiiniä voidaan valmistaa myös esimerkiks­i jätteistä ja kasviperäi­sistä aineista.

Täydellise­n fossiiliva­paaksi yhteiskunt­a ei kuitenkaan pääse, vaikka energia tuotettais­iin ilman fossiilisi­a polttoaine­ita. Esimerkiks­i maakaasua käytetään raaka-aineena monissa teollisuud­en prosesseis­sa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland