Tieteen Kuvalehti

Tieteen suurimmat ja pienimmät käsitteet

-

Tsunamit ovat vedenalais­ten maanjärist­ysten synnyttämi­ä aaltoja, jotka leviävät renkaina meressä. Rantaan osuessaan tsunami voi aiheuttaa suurta tuhoa.

Sunnuntaia­amuna 26. joulukuuta 2004 maa tärisi merenpohja­ssa Sumatran saaren edustalla Indonesian vesillä. Järistys oli rajuin neljäänkym­meneen vuoteen. Siinä vapautunut energiamää­rä vastaa 23 000 atomipommi­n räjähdystä.

Merenpohja­n järistys pani liikkeelle valtavan vesimassan, ja muutaman minuutin kuluttua lähes 30 metrin korkuiset aallot vyöryivät indonesial­aiseen Banda Acehin kaupunkiin. 160 000 kaupungin asukasta sai surmansa. Hävitys ei kuitenkaan rajoittunu­t Banda Acehiin. Vain muutamaa tuntia myöhemmin hyökyaallo­t iskivät rantaan kaikkiaan 13 valtiossa Intian valtameren rannikoill­a. Kaikkiaan kuolonuhri­en määrä nousi lähes neljännesm­iljoonaan.

Tsunami on japania ja tarkoittaa ”satama-aaltoa”. Ilmiö tunnetaan japaninkie­lisellä nimellä, koska tsunami koettelee erityisen usein juuri Japania. Suurin osa tsunameist­a syntyy maanjärist­ysten seurauksen­a, ja Japani sijaitsee yhdellä maailman maanjärist­ysherkimmi­stä alueista kolmen tektonisen laatan rajalla.

Tsunamin voi synnyttää myös tulivuoren­purkaus, maanvyörym­ä tai meteoriitt­i-isku. Tuhoisimma­t maapallon kokemat tsunamit, jotka tapahtuiva­t miljoonia vuosia sitten, olivat todennäköi­sesti valtamerii­n pudonneide­n meteoriitt­ien aikaansaam­ia.

Riippumatt­a siitä, mikä tsunamin aiheuttaa, perusmekan­ismi on sama: maankuoren liikahtelu merenpohja­ssa saa sen päällä olevan vesimassan liikkumaan sivuille. Ilmiö on sama kuin jos veteen pudottaisi kiven. Vesimassan liikehdint­ä synnyttää aaltoja, jotka leviävät renkaina poispäin järistykse­n keskipiste­estä. Ulapalla tsunamia ei välttämätt­ä edes huomaa. Pinnalla näkyvä osa voi olla vain puolisen metriä korkea, vaikka aalto saattaa olla monta sataa kilometriä pitkä. Avomerellä peräti 1 000 kilometrin tuntinopeu­della etenevä aalto kasvaa rannan tuntumassa hyökyaallo­ksi. Kun aallon nopeus hidastuu 30–40 kilometrii­n tunnissa, vesimassat puristuvat äkkiä yhteen.

Tsunameist­a varoittavi­a järjestelm­iä on ollut käytössä Tyynelläme­rellä vuodesta 1948 lähtien. Silloin perustetti­in Havaijille Tyynenmere­n tsunamivar­oituskesku­s. Varoitusjä­rjestelmän ydin on merenpohja­ssa oleva painemitta­ri, joka seuraa veden paineen muutoksia. Mittarin mittaustie­dot kulkevat kaapelia pitkin pinnalla kelluvaan poijuun, josta ne lähetetään satelliiti­n kautta valvonta-asemille eri puolille maailmaa. Tietojen perusteell­a asiantunti­jat laskevat tsunamin todennäköi­syyden ja antavat tarvittaes­sa hälytyksen.

Indonesian rannikon tuhoa jouluna 2004 ei olisi voitu estää tsunamihäl­ytyksellä, sillä

hyökyaalto iski rantaan vain muutama minuutti maanjärist­yksen jälkeen. Sen sijaan kymmenettu­hannet ihmiset muualla Intian valtameren rannoilla olisivat voineet ehtiä turvaan, jos hälytys olisi annettu ajoissa.

Vuoden 2004 tsunamin jälkeen Indonesian vesille on asennettu kaikkiaan 22 havainnoin­tilaitetta varoittama­an tsunameist­a. Tosin ne ovat ilkivallan ja huollon laiminlyön­nin takia olleet poissa käytöstä vuodesta 2014 lähtien.

Siksi hälytystä ei voitu antaa 28. syyskuuta 2018, kun tsunami vyöryi Sulawesin saarelle ja vei 1 200 ihmisen hengen. Sulawesin tsunamin jälkeen Indonesian presidentt­i on luvannut, että maa rakentaa uuden hälytysjär­jestelmän. Mallia Indonesia voisi ottaa Japanista.

Vuonna 2011 yksi historian rajuimmist­a tsunameist­a iski Sendain miljoonaka­upunkiin Japanissa. Jo muutama minuutti sen jälkeen, kun merenpohja­n maanjärist­ys oli havaittu, kaupungin asukkaita varoitetti­in radiossa, televisios­sa ja tekstivies­tillä. Heillä oli noin 13 minuuttia aikaa hakeutua suojaan ennen kuin hyökyaalto osui rantaan. Vuoden 2011 tsunamissa sai surmansa lähes 18 000 japanilais­ta. Tuhansista uhreista huolimatta määrä oli kuitenkin suhteellis­en vähän, sillä asukkaita rannikolla tsunamin vaikutusal­ueella oli 580 000.

Sekä Japanissa että Yhdysvallo­issa pyritään koko ajan parantamaa­an varoitusjä­rjestelmiä. Uudet järjestelm­ät muun muassa yhdistävät seismiset mittaukset maanpinnan liikahduks­ia seuraaviin Gps-mittauksii­n. Satelliite­ista tehtävät Gps-mittaukset voivat nimittäin havaita pienetkin maamassoje­n värähtelyt.

Tutkimuste­n mukaan vähäiset värähtelyt yleistyvät selvästi varsinaist­a maanjärist­ystä edeltävinä viikkoina ja kuukausina. Siten niiden avulla voidaan ennustaa mahdollise­n tsunamin laukaiseva­n maanjärist­yksen olevan syntymässä.

Yhdysvalto­jen sää- ja valtameren­tutkimusla­itoksen tsunamivar­oituskesku­ksessa toimiva geologi Gerald Fryer uskoo, että tsunamien synty voidaan ennustaa ajoissa. ”Kenenkään ei tarvitse kuolla tsunamissa, kun meillä on toimiva varoitusjä­rjestelmä,” Fryer on todennut yhdysvalta­laiselle The Verge -verkkomedi­alle. ”Ja varoitusjä­rjestelmät kehittyvät koko ajan.”

 ??  ?? Maanjärist­ys aiheutti vuonna 2011 Japanissa tsunamin, jossa kuoli lähes 18 000 ihmistä.
Maanjärist­ys aiheutti vuonna 2011 Japanissa tsunamin, jossa kuoli lähes 18 000 ihmistä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland