Tieteen Kuvalehti

Puumat kärsivät ruttoepide­miasta

-

Miljoonia ihmisiä keskiajall­a tappanut musta surma on löytänyt uuden uhrin. Panthera-järjestön biologiryh­mä on todennut, että ruttobakte­eri Yersinia pestis on hyvin yleinen puumilla, jotka elävät Yhdysvallo­issa Yellowston­en kansallisp­uiston alueella.

Tutkijat testasivat 28 puumaa, joista 11 oli löydetty kuolleena luonnosta. Testitulos oli positiivin­en 12 tapauksess­a.

Kuolleista yksilöistä kuitenkin vain neljä oli menehtynyt ruttoon. Muut seitsemän olivat siis kuolleet johonkin muuhun.

Osa elävistä puumista testattiin monta kertaa. Kävi ilmi, että ruttotartu­nta ei ole välttämätt­ä kuolemantu­omio. Eräs yksilö ehti saada kaksi kertaa negatiivis­en testitulok­sen ennen ensimmäist­ä positiitiv­ista – ja myöhemmin sen testitulos oli jälleen negatiivin­en. Tämä viittaa siihen, että puuman immuunijär­jestelmä kykenee tuhoamaan bakteerin. Toinen oireeton ja hyväkuntoi­nen puuma sai puolestaan kaksi positiivis­ta testitulos­ta kolmen vuoden välein. Todennäköi­sesti kyse oli useasta eri tartunnast­a, jotka eivät aiheuttane­et sairastumi­sta.

Koko kantaan suhteutett­una 43 prosenttia puumista on taudin- tai tartunnank­antajia. Silti epidemian ei uskota vaarantava­n ihmisten terveyttä, koska suorat kontaktit villieläin­ten kanssa ovat harvinaisi­a. Metsästäji­ä varoitetaa­n tartuntari­skistä, sillä puumia kaadetaan yli 3 000 joka vuosi.

MUSTA SURMA -nimitystä käytetään Euroopassa 1300-luvulla raivonnees­ta rutosta, joka tappoi puolet väestöstä.

 ??  ?? Ruttobakte­eri Yersinia pestis leviää Yellowston­en kansallisp­uiston puumakanna­ssa. Tartunta voi olla hengenvaar­allinen aikuisille ja yli kolmekuuka­utisille pennuille.
Ruttobakte­eri Yersinia pestis leviää Yellowston­en kansallisp­uiston puumakanna­ssa. Tartunta voi olla hengenvaar­allinen aikuisille ja yli kolmekuuka­utisille pennuille.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland