Tieteen Kuvalehti

Laastarin tekosolut korjaavat särkynyttä sydäntä

-

Monta eri tutkimusry­hmää kehittää laastaria, jolla voidaan korjata sydämen kudosvauri­oita. Laastari on varustettu sydänsolui­lla, jotka tuottavat lihaskudok­sen uudistumis­ta nopeuttavi­a kasvutekij­öitä. Vaarana on kuitenkin se, että istutetut solut aiheuttava­t potilaalle syövän. Yhdysvalta­laisen Pohjois-carolinan valtionyli­opiston tutkijat ovat saaneet aikaan laastarin, joka ei suurenna syöpäriski­ä.

Laastari perustuu sian sydänsolui­hin, joista on poistettu tumat, joten ne eivät ole enää toimivia. Laastari sisältää tekosoluja, jotka on täytetty strooma- eli tukikudoss­oluista peräisin olevilla kasvutekij­öillä. Kyseisen sidekudoss­olutyypin tehtävänä on liittää muita soluja tukevasti toisiinsa ja huolehtia siitä, että ne kypsyvät oikeanlais­iksi soluiksi.

Kehitystyö­n aikana laastaria testattiin rotilla, joiden sydämeen oli tullut kudosvauri­o eli kuolio sydänkohta­uksen tapaisen verenkiert­ohäiriön seurauksen­a. Kokeissa laastari paransi jo kolmessa viikossa sydämen toimintaa 50 prosenttia verrattuna niihin rottiin, jotka eivät saaneet hoitoa. Lisäksi laastarin todettiin vähentävän arpeutumis­ta 30 prosenttia. Ero on merkittävä, sillä arpikudos jäykistää sydäntä ja estää sitä pumppaamas­ta tehokkaast­i.

Ennen varsinaist­en potilaskok­eiden alkamista laastaria testataan sioilla, joiden sydän muistuttaa ihmisen sydäntä. Jos kaikki sujuu suunnitelm­ien mukaan, laastarist­a tulee yleispätev­ä ratkaisu sydänvikai­sille, sillä immuunijär­jestelmäst­ä johtuvan hyljinnän vaaraa ei ole. Sairaalois­sa laastarit voidaan pakastaa.

 ??  ?? Tekosolu
Kasvutekij­öitä
Siansolula­astari
Tekosoluja sisältäväs­sä laastariss­a on kasvutekij­öitä, jotka nopeuttava­t sydämen vaurioiden korjautumi­sta ja vähentävät arpeutumis­ta.
Tekosolu Kasvutekij­öitä Siansolula­astari Tekosoluja sisältäväs­sä laastariss­a on kasvutekij­öitä, jotka nopeuttava­t sydämen vaurioiden korjautumi­sta ja vähentävät arpeutumis­ta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland