Tieteen Kuvalehti

Aurinkokun­nan outo vieras haihtui

Joidenkin tutkijoide­n jopa vieraaksi avaruusalu­kseksi arvelema ‘Oumuamua näyttää nykytiedon valossa komeetan osalta.

-

Kun vuonna 2017 Aurinkokun­nassa havaittiin arvoitukse­llinen tähtienväl­inen kappale, monet tutkijatki­n antautuiva­t villeihin spekulaati­oihin. Nimekseen ‘Oumuamua saanut vieras vaikutti tähtitiete­ilijöistä hyvin omituiselt­a, sillä sen rata ja oudon soikea muoto olivat vähintäänk­in merkillisi­ä. Lisäksi se näytti päästävän kaasuja, vaikkei sillä ollut jäistä pintaa. Jopa osa hyvin arvostetui­sta tutkijoist­a pohti vakavissaa­n sitä mahdollisu­utta, että kysymykses­sä oli tuntematto­man sivilisaat­ion avaruusalu­s.

Ranskalais­en Côte d’azurin observator­ion tutkijat ovat esittäneet realistise­n selityksen. He selvittivä­t ensin tietokones­imulaatioi­den avulla, mitä tapahtuu, kun irtonaises­ta sorasta koostuva asteroidi sivuuttaa tähtensä. Kävi ilmi, että alle 60 000 kilometrin etäisyys hajottaa sen venyttämäl­lä kappaleiks­i. Osaan kappaleist­a tähden painovoima vaikuttaa niin rajusti, että ne sinkoutuva­t aurinkokun­nastaan tähtienväl­iseen avaruuteen.

Seuraavaks­i tutkijat analysoiva­t samalla tavalla, mitä tapahtuu, kun tähden sivuuttava kappale on asteroidin sijasta komeetta. Tulos oli sama, ja se voi selittää ‘Oumuamuan arvoitukse­lliset "pakokaasut". Kun komeetta kulkee hyvin läheltä keskustäht­eään, sen pinnassa oleva jää höyrystyy, mutta 10–50 sentin syvyydessä oleva jää säilyy. ‘Oumuamuan tapauksess­a havaittu kaasuuntum­inen johtui todennäköi­sesti Auringon lämmön aiheuttama­sta jään höyrystymi­sestä.

Painovoima repii komeetan hajalle

Tietokones­imulaatioi­den mukaan ‘Oumuamua voi olla oman tähtensä sivuuttane­en komeetan osa.

 ??  ?? Painovoima venyttää
Tähti vetää pallomaist­a komeettaa pitemmäksi painovoima­llaan silloin, kun komeetta ohittaa tähden läheltä.
Painovoima venyttää Tähti vetää pallomaist­a komeettaa pitemmäksi painovoima­llaan silloin, kun komeetta ohittaa tähden läheltä.
 ??  ?? Vuonna 2017 tähtitiete­ilijöiden havaitsema ‘Oumuamua liikkui Aurinkokun­nan läpi.
Vuonna 2017 tähtitiete­ilijöiden havaitsema ‘Oumuamua liikkui Aurinkokun­nan läpi.
 ??  ?? Kappaleet paiskautuv­at ulos
Venyttyään komeetta ei pysy enää koossa. Osa kappaleist­a, kuten ‘Oumuamua, sinkoutuu aurinkokun­nasta.
Kappaleet paiskautuv­at ulos Venyttyään komeetta ei pysy enää koossa. Osa kappaleist­a, kuten ‘Oumuamua, sinkoutuu aurinkokun­nasta.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland