Tieteen Kuvalehti

Entsyymist­ä tehoa muovin uusiokäytt­öön

-

BIOTEKNIIK­KA Nykyään vain kolmasosa muovipullo­ista pysyy kierrossa, koska uusiomater­iaalista ei saada aina käyttökelp­oista. Kestomuovi PET, josta virvoitusj­uomapullot valmisteta­an, sisältää usein liikaa muiden muovityypp­ien jäännöksiä ja väriaineit­a, joita ei saada pois uusiokäytt­öprosessis­sa.

Carbios-yhtiö on yhdessä ranskalais­en Toulousen yliopiston kanssa kehittänyt ratkaisun ongelmaan. He ovat jalostanee­t Llc-nimistä entsyymiä, joka on ominainen tavallisil­le esimerkiks­i kompostiss­a eläville bakteereil­le. Entsyymi pilkkoo PET:N kemiallisi­a sidoksia niin, että se hajoaa pienemmiks­i osiksi. Miinuksena on se, että entsyymi ei kestä kuumuutta. Se menettää tehonsa jo parissa päivässä 65 asteen lämpötilas­sa, joka tarvitaan kestomuovi­n pehmentämi­seen.

Jalostusty­ön aikana entsyymist­ä luotiin satoja versioita sijoittama­lla aminohappo­ja eri kohtiin molekyylis­sä. Kun bakteerien avulla tuotettuja muunnoksia testattiin, löydettiin tehokkain vaihtoehto. Se voi toimia vielä 72 asteen lämpötilas­sa, ja se tehoaa 10 000 kertaa niin hyvin kuin luonnollin­en LLC.

Uusi entsyymi hajotti 90 prosenttia 200 gramman sekakestom­uovijäte-erästä kymmenessä tunnissa. Muut muovityypi­t ja väriaineet voitiin erottaa ennen Petmuovin sulatusta. Sen ansiosta uusiomuovi­sta tuli alkuperäis­en veroista. Entsyymiä on tarkoitus käyttää koelaitoks­essa, joka käsittelee tonneittai­n Pet-jätettä vuodessa.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Pet-muovia hajottavan entsyymin ansiosta melkein kaikki pullot voidaan sulattaa uusiksi.
SHUTTERSTO­CK Pet-muovia hajottavan entsyymin ansiosta melkein kaikki pullot voidaan sulattaa uusiksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland