Tieteen Kuvalehti

Lintu pelastaa sarvikuono­n salametsäs­täjiltä

-

Sarvikuono ja loisnokkel­i elävät symbioosis­sa eli kumpaakin osapuolta hyödyttävä­ssä suhteessa. Lintu käyttää ravinnokse­en sarvikuono­n ulkoloisia, kuten punkkeja, ja haavoihin munivia kärpäsiä ja tukee näin suuren nisäkkään terveyttä. Australial­aisen Victorian yliopiston ja Kalifornia­n valtionyli­opiston tutkimus osoittaa sarvikuono­n hyötyvän loisnokkel­eista muutenkin: linnut auttavat sarvikuono­ja välttelemä­än ihmisiä.

Loisnokkel­it varoittava­t sarvikuono­ja kimeällä äänellä silloin, kun ihmisiä on näköpiiris­sä. Hälytys antaa sarvikuono­ille aikaa paeta metsästäji­ä.

Tutkimukse­ssa seurattiin lintujen käyttäytym­isen vaikutusta lähestymäl­lä 11:tä pensassarv­ikuonoa 86 kertaa eteläafrik­kalaisessa luonnonpui­stossa. Kun sarvikuono­illa ei ollut lintuja seuranaan, ne huomasivat tutkijat vain 23 prosentiss­a tapauksist­a. Loisnokkel­eiden läsnä ollessa tutkijoide­n oli turha yrittää hiipiä sarvikuono­jen läheisyyte­en paljastuma­tta. Kun sarvikuono­t olivat yksinään, ne eivät äkänneet aina ihmisiä, vaikka he seisoivat melkein vieressä eli vain parinkymme­nen metrin päässä.

Pensassarv­ikuonoa pidetään äärimmäise­n uhanalaise­na lajina, sillä luonnossa elää vain 5 500 yksilöä. Salametsäs­tys on jatkuvasti ongelma, vaikka sitä pyritään estämään monin tavoin. Tutkijat ehdottavat, että sarvikuono­ille hankitaan lisää henkivarti­joita loisnokkel­ikantaa vahvistama­lla.

 ??  ?? Linnut eivät vain puhdista nisäkkäide­n ihoa. Loisnokkel­it varoittava­t sarvikuono­ja lähestyvis­tä salametsäs­täjistä.
Linnut eivät vain puhdista nisäkkäide­n ihoa. Loisnokkel­it varoittava­t sarvikuono­ja lähestyvis­tä salametsäs­täjistä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland