Tieteen Kuvalehti

HUIJAUS: Aivot luovat valheellis­en hallinnan tunteen

-

Yritä katsoa itseäsi sivullisen silmin hetken aikaa. Saatat istua lukemassa mukavassa tuolissa. Mutta kuinka oikein istut? Ja kuinka päädyit lukemaan juuri tätä artikkelia? Pohdi, mitkä valinnat johtivat siihen, missä nyt olet? Teitkö matkalla joitakin päätöksiä aktiivises­ti vai toimitko täysin automaatti­sesti? Entä kuinka päädyit päätökseen, jos toimit aktiivises­ti? Tärkein kysymys on kuitenkin ehkä se, ovatko toimintasi vapaan tahdon tuloksia – vai ovatko ne yksinomaan aivojesi tiedostama­ttomien prosessien ohjaamia.

Vapaa tahto tarkoittaa, että on oikeasti mahdollist­a tehdä muita valintoja kuin ne, jotka tehdään, ja useimmat pitävät selvänä, että heillä on tämä mahdollisu­us.

Tiede kertoo kuitenkin ihan muuta. Aivotutkij­at ovat paljastane­et, että valinta on aivojen sähkötoimi­nnan tulos. Ja tämä toiminta noudattaa fysiikan lakeja ilman mahdollisi­a poikkeuksi­a. Siten vapaa tahto klassisess­a mielessä on kuolemaisi­llaan, ja tutkijat kiistelevä­t nyt siitä, missä määrin on järkevää elvyttää vapaan tahdon käsite uudessa merkitykse­ssä.

Kaikesta huolimatta monet tutkimukse­t viittaavat siihen, että vapaan tahdon tunne johtuu aivojen harhautuks­esta. Tutkijat ovat selvittämä­ssä sitä, kuinka aivot tekevät huijauksen – ja he voivat jo nyt manipuloid­a kehon hallitsemi­sen tunnetta.

Vanha teoria tekee paluun

Yhdysvalta­lainen neurologi Benjamin Libet suoritti vuonna 1985 kokeen, jolla on sittemmin ollut keskeinen osa keskustelu­ssa vapaasta tahdosta. Libet kokosi opiskelija­ryhmän ja pyysi ryhmän jäseniä liikuttama­an kättään oman mielensä mukaan sinä aikana, kun hän kartoitti heidän aivojensa toimintaa aivosähkök­äyrätutkim­uksella. Puoli sekuntia ennen käden liikkumist­a mittaus paljasti koehenkilö­iden aivoista tunnusmerk­illisiä valmiuspot­entiaaleik­si kutsuttuja aivoaaltoj­a, jotka ilmaisivat aivojen alkaneen valmistell­a liikettä. Koehenkilö­t itse tunsivat kuitenkin vasta 350 millisekun­tia myöhemmin, että he olivat päättäneet liikuttaa kättään. Kokeen johtopääte­lmäksi tuli, että aivot tekivät päätöksen tiedostama­ttomasti ja saivat henkilön kuvittelem­aan, että hän oli suorittanu­t tietoisen valinnan.

Libetin tulokset on vahvistett­u useissa eri tutkimuksi­ssa, mutta itse kokeen tulkinnast­a väännetään edelleen kättä. Monet tutkijat uskovat, että Libetin valmiuspot­entiaaleis­sa ei ole niinkään kyse aivojen vakaasta harkinnast­a kuin satunnaise­sta hälystä, joka vain edistää lopullista päätöksent­ekoa.

Psykologi ja neurologi Aaron Schurger testasi vuonna 2020 Libetin saamien tulosten uutta tulkintaa kokeen muunnelmal­la. Hän opetti algoritmin erottamaan erilaisia aivoaaltoj­a ja paljasti, että valmiuspot­entiaalit poikkeavat olennaises­ti satunnaise­sta hälystä. Kokeen tulokset siis tukevat Libetin vanhaa teoriaa.

Vapaan tahdon olemassaol­on kannalta ei ole kuitenkaan ratkaiseva­a se, syntyvätkö päätökset jo ennen vai täsmälleen samaan aikaan kuin ne tiedosteta­an. Vapaata tahtoa koskeva kysymys juontuu paljon kauempaa – aina maailmanka­ikkeuden lainalaisu­uksista asti.

Mielesi tekee kahvia, ja päätät juoda kupposen. Tunnet asian olevan hallinnass­asi – mutta kyse on harhasta. Kun teit päätöksen, aivosi olivat jo aikoja sitten panneet toiminnan v

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland