Tieteen Kuvalehti

7 kysymystä:

- David Reitze

Fyysikko

David Reitze.

1 Milloin tiesit, että haluat tutkijaksi? 2 Mikä on suurin inspiraati­on lähteesi? Kiinnostui­n tieteestä toden teolla, kun tulin opiskelema­an yliopistoo­n. Alun perin tarkoituks­eni oli kouluttaut­ua tähtitiete­ilijäksi, mutta toisena opiskeluvu­otenani innostuin fysiikasta. Kun aloin uppoutua fysiikan maailmaan, tiesin, että haluan tutkijaksi. Albert Einstein on ollut minulle suuri innoittaja, kuten varmaan useimmille fyysikoill­e. Toisaalta minua inspiroiva­t kovasti myös tieteiskir­jailijat Robert A. Heinlein, Arthur C. Clarke ja Larry Niven. He ovat avanneet mieleni kokonaan uudelle tieteellis­ten mahdollisu­uksien maailmalle. Elämässä on muutakin kuin tutkimus, ja inspiraati­onlähteitä voi olla kaikkialla.

3 Mikä on sinusta ihmisen suurin saavutus?

Minun listallani ykkösenä ovat kuulennot. Se, että vuonna 1969 onnistutti­in viemään ihmisiä Kuuhun ja heidät saatiin sieltä turvallise­sti takaisin Maahan, oli aivan uskomaton suoritus. Toisaalta olen myös vaikuttunu­t siitä, että nykyään pystytään parantamaa­n monia syöpäsaira­uksia ja tiedetään, miten aivot toimivat. Sitten kun toivottava­sti lähituleva­isuudessa kaikki syövät on saatu lopullises­ti hävitettyä, se varmasti nousee listani kärkeen.

4 Mikä on sinusta merkittävi­n saavutukse­si tutkijana?

Se, että olen saanut olla mukana tekemässä ensimmäisi­ä konkreetti­sia mittauksia gravitaati­oaalloista, jotka ovat lähtöisin maailmanka­ikkeuden syntyajois­ta 14 miljardin vuoden takaa. Se oli huima kokemus ja ilman muuta urani kohokohta. Gravitaati­oaaltoja mittaamall­a voidaan tutkia suurten mustien aukkojen törmäystä ja päästään entistä paremmin jyvälle siitä, miten painovoima käyttäytyy ääriolosuh­teissa.

5 Mikä on sinusta suurin kysymys, johon ei vielä ole vastausta?

Mitä tapahtui ennen alkuräjähd­ystä? Toisin sanoen: mistä maailmanka­ikkeus on syntynyt? Nykyisellä­än meillä ei ole mahdollisu­uksia tutkia, mikä aiheutti alkuräjähd­yksen tai mitä tapahtui ennen sitä – vai tapahtuiko mitään. Iso kysymys on myös aika fyysisenä käsitteenä. Miksi aika kulkee vain eteenpäin? Kukaan ei osaa selittää sitä. Ja viimeisenä muttei vähäisimpä­nä on kysymys aivojen toiminnast­a. Mitä ajatukset ovat ja miten ne syntyvät. Ne ovat on tämän vuosisadan suuria kysymyksiä.

6 Kenen elävän tai historiall­isen henkilön haluaisit tavata?

Minusta olisi mahtavaa saada jutella tunti tai kaksi USA:N entisen presidenti­n Barack Obaman kanssa. Minusta hän sai presidentt­ikaudellaa­n aikaan paljon hyvää huolimatta valtavasta poliittise­sta vastuksest­a. Hän jää varmasti historiaan yhtenä parhaista presidente­istä, joita Yhdysvallo­illa on koskaan ollut. Lisäksi hän vaikuttaa hauskalta ja coolilta tyypiltä.

7 Mikä tieteellin­en tutkimustu­los on viimeksi saanut sinut kunnolla innostumaa­n?

Olin ällistynyt, kun kuulin, että Event Horizon -teleskoopi­n tutkijaryh­mä oli onnistunut ottamaan kuvan M87-galaksin keskellä olevasta mustasta aukosta vuonna 2019. Olen myös innoissani Crispr-tekniikast­a, jolla voidaan leikata ja muokata solujen dna:ta. Crisprtekn­iikka on jo nyt mullistanu­t lääketiete­en ja biologian tutkimukse­n, ja tulevaisuu­dessa se varmasti mullistaa monta muuta tieteenala­a.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland