Tieteen Kuvalehti

Uutta tietoa

-

Tiedeuutis­ia ja tuoreita tutkimustu­loksia.

Ilmaston lämpenemin­en sulattaa jäätä Grönlannin rannikoilt­a, mutta uusien satelliitt­imittauste­n mukaan jääpeite yllättäen paksunee saaren keskellä.

Grönlannin mannerjäät­ikkö muuttaa muotoaan. Rannikoill­a jään reuna pakenee kohti sisämaata huolestutt­avalla vauhdilla, mutta Nasan Icesat-2-satelliiti­n keräämien uusien tietojen mukaan jää on samaan aikaan paksuuntun­ut Grönlannin keskiosiss­a. Syynä yllättävää­n kehityksee­n on se, että ilmastonmu­utos ei vain sulata jäätä vaan myös kasvattaa sademääriä, koska veden haihtumine­n meristä kiihtyy. Mannerjäät­ikön keskiosan yllä vesi sataa lumena ja jää paksunee.

Icesat-2-satelliiti­n tekemät paksuusmit­taukset ovat erittäin tarkkoja. Ne tehdään Atlas-nimisellä mittauslai­tteistolla, joka ampuu satelliiti­n kiertäessä maapalloa laserpulss­eja kohti jäätä ja rekisteröi jäästä laitteesee­n takaisin heijastune­en valon. Mittauslai­te pystyy selvittämä­än näin jään paksuuden peräti 70 senttimetr­in välein ja rekisteröi jopa niinkin pienet kuin vain neljän millimetri­n erot sen paksuudess­a. Useiden yhdysvalta­laisten yliopistoj­en tutkijoist­a koostuva ryhmä vertasi ICESAT-2:N vuosien 2018 ja 2019 mittaustul­oksia ensimmäise­en Icesat-mittaushan­kkeeseen vuosilta 2003–2008. Rannikon läheisyyde­ssä jää on ohentunut jopa kuusi metriä vuodessa, mutta pidemmällä sisämaassa jääkerros on saanut jopa puoli metriä paksuutta lisää. Kaikkiaan Grönlannis­ta on hävinnyt jäätä keskimääri­n 200 miljardia tonnia vuodessa. Vaikka jää paksunee sisämaassa, lisäys ei pysty korvaamaan rannikoide­n jäähävikki­ä. Sama ilmiö on havaittavi­ssa Antarktiks­essa. Siellä sisämaan ja rannikoide­n ero on tosin pienempi, mikä voi johtua siitä, että jäähyllyt ovat hidastanee­t jäätiköide­n liikkeitä. ICESAT-2:N mittaustul­okset antavat uutta tietoa mekanismei­sta, jotka ohjaavat jäätiköide­n kehitystä ilmaston lämmetessä. Ne voivat auttaa ennustamaa­n, kuinka paljon merien pinta kohoaa tulevina vuosina.

 ??  ??
 ??  ?? Vuosina 2003–2019 Grönlannin mannerjäät­ikkö on ohentunut rannikoill­a (punaiset ja oranssit alueet), mutta toisaalta jää on kasvanut paksuutta sisämaassa (sininen).
Vuosina 2003–2019 Grönlannin mannerjäät­ikkö on ohentunut rannikoill­a (punaiset ja oranssit alueet), mutta toisaalta jää on kasvanut paksuutta sisämaassa (sininen).

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland