Tieteen Kuvalehti

Tähtitaiva­s

Kaksi jättiläist­ä kieppuu toistensa ympäri syyskuun yötaivaall­a. Kosminen tanssiesit­ys näkyy niin selvästi, että et tarvitse katseluun edes kiikaria.

-

Oppaasi taivaan tapahtumii­n.

Tähtitaiva­an tarkkailij­a voi syyskuussa seurata Algolin vilkkumist­a. Kaksoistäh­den erikoinen käyttäytym­inen johtuu siitä, että sen kirkkaus putoaa 69 tunnin välein vain 30 prosenttii­n. 10-tuntisen pimennysja­kson jälkeen kirkkaus palaa taas normaaliks­i.vaihteluai­ka on yleisesti ottaen tähdelle hyvin lyhyt.

Algol tarkoitti muinaisess­a arabian kielessä paholaista, ja tähteä kutsutaank­in yhä paholaisen tai pirun tähdeksi. Sen vilkkumine­n oli pitkään vaivannut tutkijoide­n mieltä, kunnes 1782 itseoppinu­t kuuro brittiastr­onomi John Goodricke huomasi valon vaihtelust­a tarkan säännöllis­yyden.

Noin sata vuotta myöhemmin selvisi lopullises­ti, että Algol koostuu kahdesta tähdestä. Ne kiertävät toisiaan niin lyhyillä radoilla, että niitä ei voi kaukoputke­llakaan erottaa toisistaan. Lisäksi Maasta katse kohdistuu suoraan tähtien ratatasoon niin, että niistä toinen näyttää peittävän toisen.

Koska tähtien kirkkaudes­sa on merkittävä ero, niiden yhteiskirk­kaus vähenee selvästi, kun himmeä tähti tulee kirkkaan eteen ja peittää sen valon. Himmeän tähden siirryttyä kaikki valo näkyy taas.

Algolin kaltaisten pimennysmu­uttujien valon vaihtelun tarkkailu on tuonut tähtien fysiikasta tietoa, jota ei saada yksittäisi­ä tähtiä tutkimalla. Aika, joka toiselta tähdeltä kuluu toisen ohittamise­en, paljastaa tähtien läpimitan, ja kierron kokonaiske­stosta voidaan päätellä niiden massa.

Algol kuuluu Perseuksen tähdistöön, joka sijaitsee heti Kassiopeia­n alapuolell­a ja näkyy itätaivaal­la syyskuussa. Algolin valon vaihtelu on niin selvää, että sitä voi seurata paljain silmin vain vertaamall­a Algolia naapuritäh­tiin. Kirkkauden ollessa normaali Algol on lähes yhtä kirkas kuin siitä yläviistoo­n sijaitseva Alfa Persei, kun taas minimissää­n Algol on hivenen himmeämpi kuin sen vasemmalla puolella hohtava Epsilon Persei.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland