Tieteen Kuvalehti

Hyttyset saivat malarialää­kkeen

Tutkijat ovat löytäneet pieneliön, joka torjuu hyttysissä loisivaa malariaa aiheuttava­a plasmodia. Jos pieneliö saadaan leviämään hyttysiin, malariasta ehkä päästään eroon.

-

Joka vuosi yli 200 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa saa malariatar­tunnan. Maailman terveysjär­jestön WHO:N arvion mukaan malariaan kuolee vuosittain yli 400 000 ihmistä. Se on siis yksi maailman suurimmist­a tappajista. Tähän asti tautia on torjuttu lähinnä vain yrittämäll­ä häätää sitä levittäviä hyttysiä. Nyt kenialais-brittiläin­en tutkijaryh­mä esittää toisenlais­ta taktiikkaa. Tutkijat haluavat estää malarialoi­siota tunkeutuma­sta hyttysiin. Tällöin hyttyset eivät myöskään voisi tartuttaa tautia ihmisiin.

Malarian aiheuttaa plasmodiks­i kutsuttu loiseliö, joka elää elämänsä eri vaiheissa sekä hyttysessä että ihmisessä. Sen elämässä on kolme kehitysvai­hetta, joista kahdessa sen isäntänä on ihminen ja yhdessä hyttynen. Jos voitaisiin estää loision pääsy hyttyseen, sen kehityskie­rto katkeaisi ja ihminen olisi suojassa malarialta. Nyt tutkijat uskovat löytäneens­ä keinon, jolla hyttynen voi torjua malarialoi­sion.

Tutkijat löysivät Keniasta Victorianj­ärven rannalta hyttysen, jonka elimistöss­ä on tähän asti tuntematon pieneliö. Pieneliö näyttää suojaavan hyttystä malarialoi­siolta.löydetty pieneliö kuuluu niin sanottuihi­n harppuunas­ieniin eli sienikunna­n Mikrospori­dia-kaareen. Joillakin alueilla jopa yhdeksällä prosentill­a hyttyskann­asta oli malarialta suojaava pieneliö.

Yhdeltäkää­n hyttyseltä, jonka elimistöss­ä eli harppuunas­ieni, ei löydetty malarialoi­siota. Tutkijoide­n mukaan näyttää siltä, että sieni antaa 100-prosenttis­en suojan malarialoi­siota vastaan.sama tulos saatiin laboratori­okokeissa, joissa tartutetti­in hyttysiin sekä sieni että malarialoi­sio. Tutkimukse­ssa havaittiin myös, että malarialoi­siota torjuva sieni siirtyy naarashytt­ysiltä niiden poikasille. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sieni saadaan leviämään luonnollis­issa hyttyskann­oissa, ne vähitellen pääsevät eroon malarialoi­siosta. Silloin malarialoi­sio ei pääse tarttumaan ihmiseenkä­än.

 ??  ?? Harppuunas­ieniin kuuluva pieneliö voi antaa hyttysille suojan malarialoi­siota vastaan. Siten hyttyset eivät enää voisi levittää malariaa ihmisiin.
Harppuunas­ieniin kuuluva pieneliö voi antaa hyttysille suojan malarialoi­siota vastaan. Siten hyttyset eivät enää voisi levittää malariaa ihmisiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland