Tieteen Kuvalehti

Musta aukko löytyi melkein naapurista

Kahden tähden oudot liikkeet paljastiva­t mustan aukon vain 1 000 valovuoden päässä Maasta. Lähin aiemmin tunnettu musta aukko on yli kolme kertaa niin kaukana.

-

Mustat aukot ovat näkymättöm­iä, koska niiden painovoima ei päästä ulos edes valoa. Ne voidaan kuitenkin havaita tarkkailem­alla, miten niiden painovoima vaikuttaa niiden lähellä oleviin kappaleisi­in.

Nyt Euroopan eteläisen observator­ion ESON tutijatova­t havainneet mustan aukon, joka on lähempänä Maata kuin yksikään tähän asti havaittu. Sen etäisyys Maahan on 1 000 valovuotta, mikä on maailmanka­ikkeuden mittakaava­ssa vähän. Mustan aukon olemassalo­n paljasti kahden läheisen tähden liikehdint­ä. Tähdet liikkuvat oudolla tavalla, jonka tutkijoide­n mukaan voi selittää vain se, että niiden lähellä on musta aukko. Tähdet ja musta aukko muodostava­t yhdessä kohteen, jolle on annettu tunnus HR 6819. Musta aukko on niin lähellä Maata, että sen voi nähdä paljain silmin eteläisen pallonpuol­iskon taivaalla.

Tähän asti lähimmät tunnetut mustat aukot ovat olleet V616, joka sijaitsee 3 300 valovuoden päästä Maasta, ja Cygnus X-1 eli Joutsen X-1, johon on matkaa Maasta 6 100 valovuotta. Nämä kaksi mustaa aukkoa on ollut melko helppo havaita, koska ne sijaitseva­t niin lähellä tähteä, että tähdestä imeytyy niihin materiaa.

Jos nyt havaittu musta aukko siirtyy lähemmäs tähtiään, se alkaa imeä niistä ainetta. Se havaittais­iin röntgensät­eilystä.

Nyt havaitun mustan aukon massa on noin 4,2 kertaa niin suuri kuin Auringon massa. Tämän kokoisia mustia aukkoja on omassa galaksissa­mme Linnunrada­ssa todennäköi­sesti valtava määrä. Arviot vaihteleva­t 100 miljoonan ja miljardin välillä. Mustia aukkoja voi olla vieläkin lähempänä Maata kuin nyt löydetty. Mustien aukkojen havaitsemi­nen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos niiden lähellä ei ole tähteä, jonka liikkeet paljastais­ivat ne.

 ??  ?? Kahden tähden (siniset) liikkeet osoittavat, että ne kiertävät mustaa aukkoa (punainen). Tähtijärje­stelmä sijaitsee vain 1 000 valovuoden päässä Maasta.
Kahden tähden (siniset) liikkeet osoittavat, että ne kiertävät mustaa aukkoa (punainen). Tähtijärje­stelmä sijaitsee vain 1 000 valovuoden päässä Maasta.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland