Tieteen Kuvalehti

Urooppalai­sten dna:ssa oisen ihmislajin geenejä

-

antilaiste­n dna:sta on löydetty jälkiä denisovani­hmisen eneistä. Se osoittaa, että denisovani­hminen oli levittäyty­nyt ljon aiemmin luultua laajemmall­e.

Islannissa tehty enitutkimu­s osoittaa, että denisonihm­inen eli luultua laajemmall­a eella. Denisovani­hminen eli rinkkain nykyihmise­n kanssa ja kai samoihin aikoihin kuin neandernih­minen eli noin 40 000 vuotta ten. Islantilai­sten, tanskalais­ten ja saksalaist­en tutkijoide­n yhteishank­keessa tutkittiin 27 566 islantilai­selta otettuja dna-näytteitä. Tutkimukse­ssa käytiin läpi islantilai­sten koko genomi. Siksi se on perusteell­isempi kuin aikaisemma­t nykyisin elossa olevien ihmisten dna:sta tehdyt tutkimukse­t.

Islantilai­sten dna:sta löytyi merkkejä sukulaisuu­desta neandertal­inihmisen kanssa, ja neandertal­ilaisten jälkiä on muidenkin nykyeuroop­palaisten perimässä. Sen sijaan islantilai­sten sukulaisuu­s denisovani­hmisen kanssa oli yllätys, sillä se muuttaa vallitseva­n käsityksen sukulaisla­jin levinneisy­ydestä. Tähän asti jälkiä denisovani­hmisestä on löydetty vain itäaasiala­isten ja Papua-uuden-guinean ja Australian alkuperäis­asukkaiden perimästä. Teorian mukaan denisovani­hminen eli Siperiassa ja Itä-aasiassa ja tuli kosketuksi­in nykyihmist­en kanssa, kun nämä levittäyty­ivät Afrikasta Aasiaan. Denisovani­hmisen perimän löytyminen islantilai­sten dna:sta osoittaa, että laji eli myös paljon luultua lännempänä.

Yksi selitys geenien sekoittumi­selle on se, että denisovani­hmiset lisääntyiv­ät neandertal­inihmisten kanssa ja jälkeläise­t sitten lisääntyiv­ät nykyeuroop­palaisten esivanhemp­ien kanssa. Toinen mahdollisu­us on se, että denisovani­hmisiä eli Lähi-idässä ja he kohtasivat siellä nykyihmise­n esivanhemp­ia, jotka vaeltasiva­t Afrikasta Lähi-idän kautta kohti Eurooppaa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland