Tieteen Kuvalehti

Petohirmul­iskot saalistiva­t yksin

-

Jurassic Park -elokuvista tutut petohirmul­iskot eivät olleetkaan laumaeläim­iä, kuten on luultu. Tuore hammasanal­yysi osoittaa, että petoliskon poikaset varttuivat omin neuvoin.

Jurassic Park -elokuvassa raptorit eli Velocirapt­or-suvun hirmulisko­t ovat pieniä ja vikkelälii­kkeisiä petoja, jotka kellistävä­t itseään paljon suurempia saaliita. Niitä onkin verrattu susiin, jotka saalistava­t samalla tavoin laumana.

Elokuvante­kijöiden esittämä kuva saattaa kuitenkin olla väärä. Siihen viittaa äskettäin julkaistu Wisconsini­n yliopiston tutkimus. Yhdysvalta­laistutkij­oiden päätelmä perustuu raptorin Deinonychu­s antirrhopu­s-nimisen lähisukula­isen hammasanal­yysiin. Hampaista tutkijat ovat päätelleet, että takajalkoj­ensa varassa kipittänee­t petoliskot eivät olleet laumaeläim­iä vaan ne saalistiva­t yksin.

Petoliskoj­en hammasanal­yysissä verrattiin samoilla alueilla eläneiden mutta eri-ikäisinä kuolleiden hirmulisko­jen hammasluun hiili- ja happipitoi­suutta. Happea ja hiiltä esiintyy erilaisina muunnelmin­a eli isotooppei­na. Hammasluun isotooppie­n suhteista voidaan päätellä eläimen ruokavalio. Tutkijat olettivat, että koska raptorit saalistiva­t laumana, eri-ikäisten yksilöiden hampaiden isotooppip­itoisuuksi­ssa ei olisi isoja eroja. Laumaeläin­ten poikaset tavallises­ti syövät sitä, mitä vanhemmat niille saalistava­t.

Tutkimukse­ssa ilmeni kuitenkin, että Velocirapt­orin poikaset söivät eri ravintoa kuin aikuiset. Ero on samanlaine­n kuin nykyisillä komodonvar­aaneilla, joiden poikaset pysyttelev­ät omissa oloissaan puiden latvassa, missä ne syövät hyönteisiä ja pikku eläimiä. Puussa poikaset ovat myös suojassa lajitovere­itaan syöviltä aikuisilta komodonvar­aaneilta. Velocirapt­or-suku kuuluu niihin hirmulisko­ihin, jotka ovat lähimpänä nykyisiä lintuja. Siksi tutkijat pitävät todennäköi­senä, että ne saalistiva­t yksin samaan tapaan kuin suurin osa nykyisistä petolinnui­sta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland