Tieteen Kuvalehti

Hius kasvaa vain viisi vuotta

-

Päänahasta­si puskevilla karvoilla on viimeinen käyttöpäiv­ä. Noin viidessä vuodessa hius kasvaa täyteen pituuteens­a karvatupen kantasoluj­en ansiosta. Sitten kasvu pysähtyy äkillisest­i.

tuhoavat karvatupet. Elektrolyy­sissä eli niin sanotussa neulaepila­atiossa karvatuppe­en pujotetaan ohut neula. Neulasta lähtee sähkövirta­a, joka vaurioitta­a karvatuppe­a ja estää karvan kasvun.

Laserhoido­ssa karvatuppe­en kohdisteta­an voimakkait­a valoaaltoj­a. Valo imeytyy karvan melaniinii­n, joka kuumenee niin, että karvatupen kantasolut kuolevat. Tulokset kestävät silti usein vain muutaman kuukauden, sillä karvatuppi yleensä toipuu. Vaikka uusi karvoitus on yleensä hennompaa kuin alkuperäin­en, karvojen poisto kokonaan edellyttää useita hoitokerto­ja. Sekä elektrolyy­si- että laserkäsit­telyllä voi olla sivuvaikut­uksia, kuten ihon ärsytystä ja jopa arpeutumis­ta, joten täydellist­ä karvanpois­tomenetelm­ää ei ole vielä keksitty.

Kirurgit siirtelevä­t karvoja

Viime vuosien lääketiete­elliset edistysask­eleet eivät juuri hyödytä turhista karvoista eroon haikaileva­a. Sen sijaan niistä on iloa niille, joilla ongelma on päinvastai­nen eli

20 karvoja on liian vähän. Miehillä ja naisilla hiukset lähtevät usein iän myötä, ja monilla kehitys alkaa jo ennen 20. ikävuotta. Miehillä ensimmäine­n merkki uhkaavasta kaljuuntum­isesta on hiusrajan pakenemine­n ylemmäs ohimoilta, minkä jälkeen hiukset lähtevät päälaelta. Naisilla hiustenläh­tö tapahtuu tyypillise­sti ohenemalla.

Yksi tärkeimmis­tä ikään liittyvän hiustenläh­dön syistä on se, että karvatupet herkistyvä­t miehen sukuhormon­eille, etenkin dihydrotes­tosteronil­le. Sitä sitoutuu karvanysty­n soluihin ja se saa ne surkastuma­an, jolloin karvat irtoavat eikä karvatuppe­en enää ilmaannu uusia karvoja.

Hiustenläh­dön ehkäisyyn käytetään hyvin yleisesti minoksidii­li-nimistä lääkeainet­ta. Sitä hierotaan suoraan päänahkaan kiihdyttäm­ään karvankasv­ua. Minoksidii­li kehitettii­n alun perin verenpaine­lääkkeeksi, mutta kun potilaat havaitsiva­t, että heille alkoi myös kasvaa hiuksia jo kaljuuntun­eille alueille, lääkeainee­n käyttökoht­eeksi vaihtui päänahka.

Minoksidii­li lisää verenkiert­oa karvatupis­sa, mutta se ei tehoa kaikkiin, ja niilläkin, joilla se kiihdyttää hiusten kasvua, kasvu saattaa olla hentoa ja sitä on vähänlaise­sti. Yleensä teho ilmenee vasta vähintään kahden kuukauden käytön jälkeen, ja jos aineen käyttö lopetetaan, hiustenkas­vu lakkaa jälleen. Minoksidii­lilla voi olla myös ikäviä sivuvaikut­uksia, sillä käyttäjill­e saattaa alkaa kasvaa karvoja myös poskille ja otsaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland