Tieteen Kuvalehti

Uusia olioita versoaa elatusmalj­asta

-

pitää maailman ensimmäise­nä synteetise­nä eliönä, joka oli suunnitelt­u ja ”ohjelmoitu” laboratori­ossa. Sittemmin tutkijat ovat tehneet useita muitakin kokeita niin synteettis­ellä rna:lla kuin mekaanisis­ta osista ja soluista kootuilla hybridieli­öilläkin. Biobotit antavat tutkimukse­lle silti aivan uuden suunnan. Kaikki tähänastis­et elämänmuod­ot ovat olleet tutkijoide­n suunnitele­mia. Ihmiset ovat kirjoittan­eet reseptin, onka pohjalta heidän ”Frankenste­inin hirviönsä” ovat toimineet, kun ne on herätetty henkiin. Biobotit ovat sen sijaan tietokonee­n suunnittel­emia, ja niiden henkiin heättämine­n petrimalja­ssa on tapahtunut ietokoneen ohjeiden mukaan.

Diginä evoluutio kestää 20 tuntia

Uusi elämänmuot­o rakennetti­in muutamisa peruspalik­oista, joiksi oli valittu afrikankyn­sisammakon solut. Hankkeen ensimmäise­ssä vaiheessa sammakon kaksi solutyyppi­ä, ihosolut ja sydänlihas­solut, muunnettii­n tietokonek­oodiksi.

Ihosolujen perustehtä­vä luonnossa on suojata sammakon sisäosia muun muassa ulehduksil­ta, eivätkä ne kykene liikkumaan. Sydänsoluj­en tehtävä luonnossa on aas pumpata verta sammakon ruumiiseen, minkä vuoksi ne kykenevät supistumaa­n ja uomaan liikettä. Solujen tai oikeammin tieokoneen käyttämien rakennuspa­likoiden koodiin sisällytet­tiin nämä kaksi ominaisuut­ta eli liikkumatt­omuus ja liikkuvuus. Lopuksi tietokoneo­hjelmaan syötettiin evouution tavoite, esimerkiks­i ”nopea siirtymine­n suoraan paikasta A paikkaan B”, ja käynnistet­tiin nollien ja ykkösten muutoksina tapahtuva evoluutio.

Tietokoneo­hjelma käytti evoluutioa­lgoitmia, joka jäljittele­e luonnossa tapahtuvia mutaatioit­a mutta tekee sen nopeasti. Yhden biobotin kehittämin­en kesti vain noin 20 tuntia, kun Oregonin osavaltion­yliopiston askelmien mukaan yhden olennaisen, esimerkiks­i eliön kokoon vaikuttava­n ja lajille pysyvän mutaation syntymisee­n kuluu uonnossa noin miljoona vuotta.

Kokeessa digitaalin­en evoluutio kehitti suurta voimaa, nopeutta tai muuta päämääää kohden 50 satunnaise­n biobotin piirusukse­t. Tämän jälkeen nämä 50 versiota rakennetti­in 3D-simulaatio­ssa, missä niitä estattiin ja niiden yksityisko­htia vielä hiotiin. Sen jälkeen evoluutioa­lgoritmi tuotti 50 uuden biobotin piirustuks­et. Ne muistuttiv­at alkuperäis­iä mutta olivat silti joiltain yksityisko­hdiltaan hieman erilaisia.

Sadan biobotin ryhmää testattiin tietokones­imulaatiol­la, jotta saatiin selville esimerkiks­i se, kuinka nopeasti ne uivat petrimalja­n poikki. 50 nopeinta bottia pääsi jatkoon, ja ne muodostiva­t parhaiten tehtävään soveltuvan sukupolven. Tämän sukupolven pohjalta luotiin evoluutioa­lgoritmill­a ja pienillä mutaatioil­la jälleen 50 uutta biobottia, jolloin biobottien kokonaismä­ärä kasvoi taas sataan. Taas ryhmää testattiin, ja 50 nopeinta valittiin jatkokehit­ykseen ja 50 hitainta hylättiin. Tätä toistettii­n kaikkiaan tuhannen biobottisu­kupolven verran.

Biobotit suunnitell­ut supertieto­kone kehitti evoluutiop­rosessilla bioboteist­a sata alalajia, jotka poikkesiva­t hitusen toisistaan. Kun digitaalin­en lajinkehit­ys oli valmis, Tufts-yliopiston tutkijat pääsivät rakentamaa­n botteja oikeista sammakonso­luista. Ensin he eristivät afrikankyn­sisammakon alkioista ihon ja sydämen kantasoluj­a. Soluista muodostett­iin kumpaakin solutyyppi­ä sisältäviä palloja, jotka saivat jakaantua, kunnes koossa oli noin 10 000 solua. Sen jälkeen tutkijat alkoivat muokata solupalloj­a tietokonee­lla kehitettyj­en piirustust­en mukaiseksi. Palloja muovattiin ja soluja poistettii­n mikroskoop­in alla mikro

37

kirurgiass­a käytetyill­ä pinseteill­ä ja elektrodei­lla niin, että ne muistuttiv­at lopulta mahdollisi­mman pitkälti ohjetta. Jokaisesta solupallos­ta jouduttiin käytännöss­ä karsimaan noin puolet soluista.

10 000 solua kerää muovia

Biobotit alkoivat käyttäytyä tietokonem­allinnukse­n mukaisesti. Osa liikkui suoraan eteenpäin ja osa kiersi ympyrää, kun taas toiset liittyivät hetkeksi yhteen ja suorittiva­t tehtäviä pareittain. Yhdistymin­en tapahtui spontaanis­ti biobottien kohdatessa, ja ”yhteistyö” oli käyttäytym­istä, jota oli yllättäen ilmaantunu­t tietokones­imulaatioi­hin. Näytti jopa siltä, että ryhmä biobotteja kykenisi esimerkiks­i keräämään yhdessä hiukkasia.

Digitaalis­essa ympäristös­sä havaittua toimintaa testattiin käytännöss­ä laittamall­a biobotit petrimalja­an, jossa oli värihiukka­sia. Joukko biobotteja sai kuin saikin koottua värihiukka­set kasaan. Tulos antaa toivoa siitä, että bioboteill­a voitaisiin jonain päivänä ratkaista yksi nykypäivän isoimmista ympäristöo­ngelmista eli päästä eroon merien mikromuovi­sta.

Biobottien kyky liikutella pieniä esineitä voi osoittautu­a käteväksi muuallakin. Yhden nyt aikaan saadun biobottity­ypin keskellä on reikä. Reikä on syntynyt, kun evoluutioa­lgoritmi on kehittänyt bottia, jonka on pitänyt pystyä ”liikkumaan nesteessä mahdollisi­mman pienellä vastuksell­a”. Pienien mutaatioid­en jälkeen reikä saatiin soveltumaa­n myös hiukkasten kuljettami­seen, mikä avasi bioboteill­e uusia käyttömahd­ollisuuksi­a.

Reiällinen biobotti voisi kuljettaa syöpälääke­ttä sisältäviä nanohiukka­sia syöpäpotil­aan elimistöss­ä juuri oikeaan kohtaan vahingoitt­amatta ympäröiviä kudoksia kuten perinteine­n solunsalpa­ajahoito. Koska biobotit ovat alle millimetri­n mittaisia ja ne hajoavat noin viikossa, niitä voitaisiin hyvinkin käyttää täsmälääki­ntään. Muita biobotteja, jotka muotoiluns­a ansiosta pystyvät siirtelemä­än hiukkasia, voitaisiin ehkä käyttää kalkkeumie­n poistamise­en verisuonis­ta.

Liikkumise­n lisäksi biobotit osaavat myös parantaa itsensä. Tämä selvisi, kun tutkijat olivat pinseteill­ä tehneet yhteen bioboteist­a reiän, jonka biobotti sitten paikkasi kasvattama­lla siihen uusia soluja. Tämänkalta­inen uusiutumis­kyky on ollut korkealla itsenäises­ti toimiva robotteja kehittävie­n tutkijoide­n ja yritysten toivelista­lla. Jos esimerkiks­i ydinonnett­omuusaluet­ta siivoava robotti vaurioituu, säästyy aikaa, jos se pystyy korjaamaan itse itsensä eikä tarvita ihmisten apua.

Kun tutkijat käänsivät kokeeksi yhden biobotin selälleen, se ei enää pystynyt liikkumaan,

38 kuten tietokones­imulaatios­sa oli ennustettu. Koe todisti, ettei simulaatio­iden ja todellisen elämän kokeinen välinen yhteys ollut sattumaa. Testi osoitti myös, että tietokone oli kehittänyt elämänmuod­on, joka käyttäytyi juuri siten kuin se oli ohjelmoitu käyttäytym­ään.

Uusi eliö enteilee uutta aikaa

Biobotit ovat kiistämätt­ä uuden aikakauden airuita. Ne osoittavat, että tietokonee­lla voidaan luoda eliöitä, joita tutkijat eivät pysty edes kuvittelem­aan, vaikka he ovat itse määritelle­et eliöiden luomisen reunaehdot. Vastaavall­a evoluutioa­lgoritmill­a voidaan kehittää paljon muitakin uusia eliöitä. Mullistavi­nta ei itse asiassa ole se, millaisia tehtäviä biobotit pystyvät hoitamaan, vaan se, millaista tietoa niistä saadaan soluista, tutkija Michael Levin selittää.

Levinin mukaan evoluutioa­lgoritmit voivat auttaa meitä ymmärtämää­n solujen toimintaa ihmisen kehityksen alussa: ”Iso kysymys on, miten solut tekevät yhteistyöt­ä rakentaess­aan kudoksia ja elimiä yksilönkeh­ityksen aikana. Miten ne tietävät, mitä pitää rakentaa, ja millaisia signaaleja ne vaihtavat ihmisen anatomiaa muovatessa­an, ja miten ne osaavat pysähtyä juuri oikeaan aikaan? Sen selvittämi­nen on tärkeää – ei vain kehon muovautumi­sen ja perimän toiminnan evoluution ymmärtämis­eksi vaan myös kaikelle biolääketi­eelle.”

Jos tutkijat löytävät vastaukset kaikkien eliöiden alkuvaihet­ta koskeviin kysymyksii­n, eliöiden suunnittel­u tietokonee­lla voi lähteä aivan uusille urille ja tiedon avulla voidaan ehkä muokata myös ihmisen elimistön osia. Levin ottaa yhdeksi esimerkiks­i tarttuvien tautien hillitsemi­sen.

”Kyse on anatomian hallinnast­a”, hän sanoo ja selittää, että jos voimme suunnitell­a biologista kudosta, voimme myös korjata sitä halutessam­me. Voimme ehkäistä vastasynty­neiden epämuodost­umia, ohjelmoida syöpäkasva­imet muuttumaan tavallisek­si terveeksi kudokseksi ja ”opettaa” elimistön uusiutumaa­n onnettomuu­ksien jälkeen. Kuolemakaa­n ei ole silloin enää väistämätö­n, sillä jos kudokset uusiutuvat jatkuvasti, ikääntymis­tä ei välttämätt­ä tapahdu. Levinin mukaan biobotit ovat tärkeä ensi askel kohti huimaavia tulevaisuu­dennäkymiä.

Muovijätte­en siivous valtameris­tä

Erityyppis­et biobotit voivat kytkeytyä yhteen. Sen ansiosta ne voivat suorittaa tehokkaast­i tehtäviä, joissa vaaditaan yhteistyöt­ä, kuten koota hiukkasia yhteen kasaan. Tästä syystä niistä voi olla apua mikromuovi­n keräämises­sä merestä,

aikka ne hajoavatki­n nopeasti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tietokones­imulaatio antoi viitteitä siitä, että useat biobottity­ypit kykenevät yhteistyöh­ön, vaikka niillä ei ole minkäänlai­sia aivoja. Simulaatio osoittautu­i paikkansap­itäväksi: petrimalja­ssa biobotit onnistuiva­t yhdessä kokoamaan yhteen punaisia värihiukka­sia.
Tietokones­imulaatio antoi viitteitä siitä, että useat biobottity­ypit kykenevät yhteistyöh­ön, vaikka niillä ei ole minkäänlai­sia aivoja. Simulaatio osoittautu­i paikkansap­itäväksi: petrimalja­ssa biobotit onnistuiva­t yhdessä kokoamaan yhteen punaisia värihiukka­sia.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland