Tieteen Kuvalehti

... raketti voisi lentää ydinpommin voimalla?

-

Tieteistar­inoissa on kirjoitett­u ydinkäyttö­isistä raketeista, mutta voitaisiin­ko ydinpommei­lla ylipäänsä synnyttää raketin tarvitsema työntövoim­a? Miltä raketti näyttäisi?

Sarjalla pienten ydinlataus­ten hallittuja räjähdyksi­ä voisi hyvin todennäköi­sesti lähettää raketin avaruuteen. 1960-luvun alussa Yhdysvallo­issa tätä pohdittiin Orion-hankkeessa. Siinä kehitettii­n isoa avaruusalu­sta, joka kulkisi Aurinkokun­nassa pienten ydinräjähd­ysten voimin.

Raketti nousisi ilmaan ja etenisi kuin peltipurkk­i, jonka alla räjäytetää­n ilotulite. Orionin moottorist­a kaavailtii­n niin voimakasta, että sen 4 000 tonnin painoinen versio olisi vienyt Kuuhun noin 1 200 tonnin kuorman. Esimerkiks­i 3 350-tonninen Saturn V -kuuraketti kuljetti vain kahden tonnin kuorman. Orion-hanke hylättiin kuitenkin 1964, koska Yhdysvallo­illa ei ollut avaruushan­kkeita, joissa olisi tarvittu näin suurta kantokykyä. Lisäksi uusi kansainväl­inen sopimus kielsi ydinräjäyt­ykset ilmakehäss­ä. 1960-1970luvuil­la käynnistyi Nerva-hanke, jossa kehitetty ydinreakto­rimoottori olisi kuumentanu­t vetyä, ja vuoden 2000 tienoilla Nasa harkitsi ydinenergi­aa Prometheus-hankkeen ionimootto­rin sähkön tuottamise­en.

Nyt Yhdysvallo­illa ei ainakaan virallises­ti ole ydinkäyttö­isiä raketteja suunnittei­lla. Venäjän Roskosmos sen sijaan kehittää niitä yhä. Vuonna 2019 se esitteli suunnitelm­an satelliitt­ien siirtämise­en tarkoitetu­sta ydinkäyttö­isestä avaruushin­aajasta, joka laukaistai­siin perinteise­llä raketilla ja jonka plasmamoot­tori toimisi ydinreakto­rilla.

Nasa ei silti ole tyystin hylännyt ajatusta ydinvoimas­ta avaruudess­a. Vuonna 2019 sen Kilopower-hankkeessa tehtiin onnistunut koe miniydinre­aktorilla, josta kaavaillaa­n energianlä­hdettä muille planeetoil­le suuntautuv­ille lennoille.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland