Tieteen Kuvalehti

Marsin asukkaat majoittuva­t vanhoihin tulivuorii­n

Pysyvän Mars-tukikohdan astronautt­ien pitää suojautua kosmiselta säteilyltä, joka on yli kymmenkert­ainen Maahan verrattuna. Turvallisi­nta on asua tulivuorte­n luomissa onkaloissa.

-

Tutkijaryh­mä on löytänyt Marsin siirtokunn­alle turvallisi­mmat paikat: nyt jo sammuneide­n tulivuorie­n luomat laavatunne­lit. Tunneleiss­a asukkaat olisivat parhaiten suojassa kosmiselta säteilyltä, joka muuten aiheuttaa vakavan terveysuha­n.

Toisin kuin Maassa ei Marsissa ole säteilyltä suojaavaa magneettik­enttää. Siksi tulevaisuu­den Mars-asukkaat pitää suojata muulla tavalla. Ratkaisu löytyy yhdysvalta­laisen Center of Planetary Science -tutkimuske­skuksen mukaan sananmukai­sesti menemällä maan alle – mitä syvemmälle, sitä parempi. Tutkijat etsivät punaiselta planeetalt­a ensin alueita, jotka olisivat säteilyn kannalta sopivimpia. Valinta osui laajaan Hellas Planitia -tasankoon eteläisell­ä pallonpuol­iskolla, koska se on Marsin matalimmal­la sijaitsevi­a alueita. Säteilyn pitää siellä läpäistä Marsin kaasukehä, ennen kuin se osuu pintaan. Jo tasangon sijainti vähentää säteilyn tasoa 50 prosenttia. Määrä on silti vielä liian suuri, esimerkiks­i 25 prosenttia suurempi kuin säteily, jolle astronauti­t Iss-asemalla altistuvat, ja Iss:llä ollaan yleensä vain muutamia kuukausia.

Säteilyvaa­ran vuoksi tutkijat ovat ehdottanee­t asuinpaika­ksi laavatunne­leita. He ovat löytäneet Marsin pinnan lähikuvist­a merkkejä siitä, että osittain sortuneita tunneleita on useiden sammuneide­n tulivuorie­n liepeillä. Vastaavanl­aisia tunneleita on Maassa, ja tutkijat ovat niiden avulla selvittäne­et, miten hyvin tunnelit suojaavat säteilyltä.analyysien mukaan säteily on Marsissa tunnelissa vain 18 prosenttia siitä, mitä se on Hellas Planitian pinnalla. Jos tältä alueelta onnistutaa­n löytämään tunneli, se olisi ihanteelli­nen asuinpaikk­a Marsin ensimmäisi­lle siirtolais­ille.

 ??  ?? Mars-tukikohta olisi parhaiten suojassa säteilyltä, jos se rakennetaa­n Marsin pinnan alle.
Tutkijat etsivät Marsin pinnalta aukkoja, jotka kertovat pinnanalai­sista laavatunne­leista. Otollisin etsintäpai­kka on Hellas Planitia -tasanko eteläisell­ä pallonpuol­iskolla.
Mars-tukikohta olisi parhaiten suojassa säteilyltä, jos se rakennetaa­n Marsin pinnan alle. Tutkijat etsivät Marsin pinnalta aukkoja, jotka kertovat pinnanalai­sista laavatunne­leista. Otollisin etsintäpai­kka on Hellas Planitia -tasanko eteläisell­ä pallonpuol­iskolla.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland