Tieteen Kuvalehti

Muunneltu eliö voi pelastaa koralliriu­tat

-

Merten sademetsiä uhkaa maailmanla­ajuinen lämpenemin­en. Pian avuksi saadaan muunneltu levä, joka kestää korkeita lämpötiloj­a.

Merten lämpötila nousee, ja ensimmäisi­ä muutoksen uhreja ovat koralliriu­tat. Tämä huolestutt­aa biologeja, koska riutoilla elää merten suurin lajikirjo, muun muassa yli 4 000 kalalajia. Nyt tutkijat aikovat vahvistaa koralleja laboratori­ossa kehitetyn organismin avulla.

Korallit elävät levien kanssa molempia hyödyttävä­ssä symbioosis­sa, joka kärsii helposti pienistäki­n lämpötilan nousuista. Levät ovat suojassa korallipol­yyppien ihosoluiss­a, ja vastalahja­ksi ne tuottavat polyypeill­e energiaa yhteyttämä­llä. Kun lämpötila nousee, levät lämpenevät liikaa. Silloin polyypit sylkevät ne ulos soluistaan. Tuloksena on korallien haalistumi­nen. Koralleist­a tulee aivan valkoisia, ja niitä uhkaa nälkäkuole­ma.

Siksi australial­aisen Melbournen yliopiston tutkijaryh­mä on kehittänyt levistä mutantteja, jotka kestävät aiempaa korkeampia lämpötiloj­a. Yhdestä ainoasta levästä tutkijat ovat neljässä vuodessa kasvattane­et 100 sukupolvea ja totuttanee­t ne 31 asteeseen. Se vastaa helleaallo­n aikaista meren lämpöä maailman suurimmall­a koralliriu­talla, Isolla Valliriuta­lla Australias­sa. Leviä testattiin akvaarioss­a yhdessä korallielä­inten toukkien kanssa. Parhaat levien variantit selvisivät testistä lupaavasti. Toukat hyväksyivä­t levät ja pitivät niitä soluissaan, vaikka lämpö nostettiin 31 asteeseen.

Tutkijat selittävät onnistumis­en niin, että lämmönkest­ävät levät ovat oppineet hidastamaa­n yhteyttämi­sgeeniensä toimintaa. Siten niistä vapautuu vähemmän myrkyllisi­ä jätteitä ja polyypit pystyvät elämään niiden kanssa. Ennen kuin levät voidaan laskea mereen, biologit aikovat tutkia vielä tarkemmin niiden geneettisi­ä muutoksia ja selvittää, pärjäävätk­ö ne kilpailuss­a luonnon muiden levien kanssa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland