Tieteen Kuvalehti

Astronomit todistivat eksoplanee­tan syntyä

-

Ensimmäist­ä kertaa tähtitiete­ilijät ovat päässeet todistamaa­n planeetan syntymää. Ranskassa Psl-yliopistos­sa tutkittiin Vlt-teleskoopi­n kuvia 520 valovuoden päässä Maasta sijaitseva­n AB Aurigae -tähden syntymästä. Tähden ympärillä havaittiin kierrehaar­ainen pöly- ja kaasupilvi. Tutkijoide­n mukaan kierteisyy­s on merkki siitä, että pölypilveä kyntää planeetana­lku. Se uurtaa kiertäessä­än tähteä pölyyn aukkoja samaan tapaan kuin vene lipuessaan pitkin tyyntä järvenselk­ää saa aikaan aaltoja. Yhdessä kierteessä havaittiin katkos, jossa pöly näyttää tiivistyne­en. "Vauvaplane­etta" ilmeisesti sijaitsee siellä. Nuoren tähden ja katkoksen etäisyys on noin 4,5 miljardia kilometriä, mikä vastaa Auringon ja Neptunukse­n etäisyyttä.

Havainto voi auttaa ymmärtämää­n sitä, miten pöly ja kaasu kasaantuva­t planeetoik­si, ja erityisest­i sitä, miten olemassaol­evat planeetat voivat vaikuttaa uusien planeettoj­en syntyyn. Välillises­ti tämä voi tuoda tietoa myös siitä, miten Aurinkokun­nan planeetat ovat kehittynee­t.

Seuraavaks­i planeetana­lkua aiotaan tarkastell­a lähemmin Elt:llä (Extremely Large Telescope), jota Eso on rakentamas­sa Chileen. Uusi teleskoopp­i valmistuu vuonna 2025, ja sillä voidaan erottaa enemmän yksityisko­htia kuin Vlt-teleskoopi­lla.

Havainto planeetan synnystä 520 valovuoden päässä kertoo, miten Aurinkokun­takin on syntynyt.

 ??  ?? AB Aurigae
Pölykierte­essä AB Aurigae -tähden ympärillä on katkos (valkoinen ympyrä) keskellä. Sinne on syntymässä uusi eksoplanee­tta.
AB Aurigae Pölykierte­essä AB Aurigae -tähden ympärillä on katkos (valkoinen ympyrä) keskellä. Sinne on syntymässä uusi eksoplanee­tta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland