Tieteen Kuvalehti

Sokea näkee kirjaimia elektrodit aivoissa

-

Nyt sokeakin voi hahmottaa muotoja, kun ne piirtyvät suoraan hänen aivojensa näköalueel­le.

Uusi aivojen näköaluett­a stimuloiva menetelmä voi auttaa sokeita näkemään kirjaimia ja muita selkeitä muotoja. Keksintö voi ehkä jonain päivänä johtaa videokamer­an kytkemisee­n suoraan näköalueel­le.

Yhdysvallo­issa toimivan Baylor College of Medicinen tutkijoide­n kehittämän tekniikan perusperia­atetta voi verrata tuntoaisti­in. Jos esimerkiks­i N-kirjain painetaan kämmenelle, sitä ei voi hahmottaa, mutta jos kirjain taas piirretään kämmenelle, se on melko helppo tajuta.

Samalla tavalla nippu näköalueel­le kiinnitett­yjä elektrodej­a voi luoda tunnistett­avia muotoja, kun ne aktivoidaa­n yksi kerrallaan tietyssä järjestyks­essä.

Tämä selittyy siitä, että näköalueen pinta on eräänlaine­n kartta, jossa jokainen pieni alue vastaa näkökentän määrättyä aluetta. Tutkijat testasivat tekniikkaa sekä sokeilla koehenkilö­illä että näkevillä, joille oli asennettu näkökeskuk­seen elektrodej­a epilepsian hoidon yhteydessä. Kumpikin koeryhmä pystyi tunnistama­an elektrodie­n tuottamat muodot ja piirtämään ne tietokonee­n näytölle. Henkilöt kuvasivat tuntemusta niin, että se oli kuin olisi nähnyt mielessään valopistei­tä tai viivoja, jotka piirtävät muodon.

Toistaisek­si sokeiden näkemien muotojen tarkkuutta rajoittaa käytössä olevien elektrodie­n määrä. Aivojen näköalueen pinnassa on noin puoli miljardia hermosolua, ja kokeessa niistä aktivoitii­n vain pientä osaa. Tutkijat uskovat, että tarkkuutta voitaisiin parantaa istutteill­a, joissa olisi tuhansia pienempiä ja tiiviimpää­n asennettuj­a elektrodej­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland