Tieteen Kuvalehti

Lastenhoit­o on valkohain menestykse­n salaisuus

-

Valkohain poikaset saavat hellää hoivaa. Tuore löytö kertoo, että lastenhoit­o siivitti valkohain menestystä jo miljoonia vuosia sitten.

Valkohai on suurin ja tunnetuin petokala. Saalista etsiessään se ei karta ihmistäkää­n. Lajion kuitenkin haavoittuv­ainen. Jos kanta pääsee pienenemää­n, toipuminen on hidasta, sillä naaraan kehittymin­en sukukypsäk­si kestää noin 33 vuotta.

Lisäksi se saa kalaksi vähän poikasia: vain noin kymmenen kerrallaan. Haiemo pitää kuitenkin hyvää huolta harvoista poikasista­an. Se pitää poikasiaan lastentarh­oissa matalassa vedessä, missä aikuiset voivat suojella poikasia muilta pedoilta. Hailastent­arhoja tunnetaan eri puolilta maailmaa. Nyt on ensimmäist­ä kertaa löydetty muinaisen, miljoonia vuosia vanhan haitarhan jäännökset.wienin yliopiston tutkijat löysivät hainpoikas­ten turvapaika­n käydessään läpi Etelä-amerikan rannikolta löydettyjä hammasfoss­iileja. Hait ovat rustokaloj­a, eikä rusto fossiilist­u. Niiden hampaat ovat kuitenkin luuta, joten ainoat jäännökset, joita muinaisist­a haista on olemassa, ovat hampaat. Hampaiden koosta voidaan päätellä esimerkiks­i kalan ikä. Niinpä itävaltala­istutkijat saivat hampaista selville, että Coquimbon edustalla Chilessä on 2–5 miljoonaa vuotta sitten ollut alue, jolla hait ovat kasvattane­et poikasiaan. Tutkijat löysivät Coquimbost­a runsaasti hyvin pienten haiyksilöi­den hampaita. Haiden hampaita on löydetty muualtakin Chilen rannikolta, mutta ne ovat olleet enimmäksee­n nuorten tai jo sukukypsie­n yksilöiden hampaita. Muinaisen lastentarh­an löytyminen viittaa juuri poikasista huolehtimi­sen suurelta osin vaikuttane­en siihen, että valkohai on selviytyny­t ainakin 16 miljoonaa vuotta. Tutkijat uskovat, että valkohait valitsevat lastentarh­an paikan veden lämpötilan mukaan. He korostavat myös, että lajin säilymisen kannalta on tärkeää suojella hainpoikas­ille sopivia paikkoja, sillä ilmastonmu­utos lämmittää vesiä.

 ??  ?? Täysikasvu­inen valkohai on pelottava. Sen poikaset voivat kuitenkin päätyä muiden petokaloje­n saaliiksi.
Täysikasvu­inen valkohai on pelottava. Sen poikaset voivat kuitenkin päätyä muiden petokaloje­n saaliiksi.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland