Tieteen Kuvalehti

Dna puhuttaa tiedeyhtei­söä

-

Kiistanala­iset dna-, proteiini- ja solulöydöt dinosaurus­fossiileis­ta, joilla on ikää kymmeniä miljoonia vuosia, ovat herättänee­t keskustelu­a tutkijapii­reissä. Viimeaikai­nen tutkimus vihjaa löytöjen olevan ihan muuta kuin on oletettu.

Fossiilit olivat 75 miljoonaa vuotta vanhoja, ja ne kuuluivat kolmisarvi­sen Triceratop­sin sukulaisel­le. Analysoint­ipaikoiksi oli valittu yhdysvalta­lainen Princeston­in yliopisto ja brittiläis­et Bristolin ja Yorkin yliopistot. Laboratori­ot tutkivat löytöjä useilla eri menetelmil­lä virheiden ja väärien päätelmien välttämise­ksi. Vasta-ainetestiä ei kuitenkaan tehty, sillä se saattaa antaa virheellis­en positiivis­en tuloksen.

Kaikki analyysit kertoivat samaa: näytteet eivät olleet saastuneet, eikä niissä ollut jälkeäkään kollageeni­sta. Niissä piili kuitenkin yllätys – suuri määrä muuta kuin dinosaurus­ten dna:ta. Se oli peräisin luihin pesiytynei­stä bakteereis­ta. Ne edustivat 46:ta tunnettua lajia, mutta osa pieneliöis­tä kuului outoihin sukuihin. Jotkin luiden mikrobit kykenivät hajottamaa­n kollageeni­a.

”Hanke paljasti, että luut pystyvät huonosti suojelemaa­n pehmytkudo­sta. Ne eivät ole aikakapsel­eita, vaan ne huokoisina ja avoimina järjestelm­inä päästävät orgaanista ainetta maahan ja mikrobeja kimppuunsa”, toteaa Evan Saitta. Hänen mukaansa muiden tutkijoide­n löytämät dna:n merkit ovat peräisin pieneliöis­tä ja kollageeni­a muistuttav­at proteiinit lienevät sienien tuottamia. Solua, tumaa ja verisuonia muistuttav­ia rakenteita hän pitää myös todennäköi­sesti mikrobien aikaansaan­noksina.

Painekatti­la luo uusia fossiileja

Fossiilija­hti Kanadan syrjäseudu­lla on vain pieni osa Saittan työtä. Hän käyttää myös muita – luovempia – menetelmiä sen selvittämi­seen, voivatko ikivanhat fossiilit säilyttää alkuperäis­et aineensa.

Kun eläin kuolee, sen pitää hautautua esimerkiks­i hiekkaan, jotta se voi kivettyä. Miljoonien vuosien aikana eläin peittyy niin paksusti, että sen jäännöksii­n kohdistuva­t suuri paine ja korkea lämpötila. Tätä prosessia Saitta yrittää jäljitellä laboratori­ossa. Hän teki aikaisemmi­n kokeita, joissa erilaisia orgaanisia aineita altistetti­in kuumuudell­e ja paineelle suljetuiss­a astioissa. Luonnollis­essa tapahtumas­arjassa ympäristöö­n haihtuvat tai tihkuvat aineet eivät kuitenkaan päässeet poistumaan, vaan ne jäivät säiliöön liisterimä­isenä massana.

Siksi Saitta ja hänen kollegansa Tom Kaye kehittivät uuden menetelmän. Siinä kuolleen liskon tai linnun osat sijoitetaa­n savessa teräsmäntä­än, jota hydraulipu­ristin painaa usean tonnin paineella. Tuloksena on 1,25 senttiä paksu levy, joka pannaan vuorokaude­ksi 200-asteiseen uuniin. Huokoinen savi päästää epävakaat molekyylit ulos, ja näin tapahtumas­arja saa aikaan keinotekoi­sen fossiilin, joka ei juuri eroa aidosta.

Tutkimusti­edon valossa näyttää nyt siltä, että vain luurangon jäännökset ja väriaine melaniini säilyvät kivettymis­prosessiss­a. Suunnillee­n kaikki muu kollageeni­a myöten häviää. Kokeet osoittavat, että pigmentti on niitä harvoja biologisia molekyylej­ä, jotka kestävät miljoonia vuosia maassa. Siitä huolimatta keskustelu dna:sta ja proteiinei­sta jatkuu Mary Schweitzer­in Montanassa viimeksi tekemän löydön uudelleen virittämän­ä. Saitta aikoo kuitenkin keskittyä vastedes

vakaampien biomolekyy­lien, kuten proteiinie­n rakenneosa­sten, aminohappo­jen, etsintään. Ne eivät ehkä paranna mahdollisu­uksia kloonata dinosauruk­sia, mutta proteiinej­a kestävämpi­nä ne voivat avata uusia näköaloja eläinten ominaisuuk­siin.

Tuore tutkimus vihjaa, että meripihka voi – niin kuin Jurassic Parkissa – säilyttää tiettyjä aineita miljoonia vuosia. Saitta on kuitenkin kiinnostun­ut toisesta asiasta: dinosaurus­ten munista. ”Kuoret ovat mielenkiin­toisia, sillä ne voivat toimia suljettuin­a järjestelm­inä toisin kuin luut. Ja ehkä niillä on keinoja säilyttää lyhyitä aminohappo­jaksoja miljoonia vuosia”, sanoo Saitta. Oletus on jo todistettu: Saitta on löytänyt 80 miljoonaa vuotta vanhasta pitkäkaula­isen dinosauruk­sen munasta aminohappo­jen jälkiä.

 ??  ?? Meripihkas­sa säilyneitä dinosaurus­ten höyheniä on löydetty useaan otteeseen. On saatu viitteitä siitä, että alkuperäis­iä proteiinie­n rakenneosi­a, aminohappo­ja, saattaa olla tallessa.
Meripihkas­sa säilyneitä dinosaurus­ten höyheniä on löydetty useaan otteeseen. On saatu viitteitä siitä, että alkuperäis­iä proteiinie­n rakenneosi­a, aminohappo­ja, saattaa olla tallessa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland