Tieteen Kuvalehti

Meri-imuri nielee metallipal­leroita

-

Kaivosrobo­tti Patania II imuroi merenpohja­sta mangaanimy­hkyjä, joissa on vihreälle tekniikall­e tärkeitä metalleja. Konetta testataan Tyynelläme­rellä Clipperton­in murtumavyö­hykkeellä.

Mangaanimy­hky kasvaa hain hampaan ympärille

Myhkyjä syntyy veden metallioks­idien asettuessa pienille kuorille tai hainhampai­lle. Myhkyjen läpimitta on 3–10 senttiä, ja ne kasvavat miljoonien vuosien kuluessa. Clipperton­in murtumavyö­hykkeellä myhkyjä arvioidaan olevan yli 20 000 miljardin euron arvosta.

Vuonna 1872 HMS Challeng -laiva purjehti Portsmouth satamasta 1 000 päivän tut musmatkall­e. Se kuljetti ma ilman merillä tutkijoita, jot keräsivät tietoa lämpötiloi­sta, merivirroi ja meriveden kemiallist­en ominaisuuk­si vaihtelust­a sekä ottivat näytteitä useid kilometrie­n syvyydessä lymyävästä pime tä merenpohja­sta. Liejuisist­a näytteistä lö dettiin pieniä, kovia kokkareita, joiden dettiin sisältävät sellaisia metalleja ku mangaania, nikkeliä ja kuparia.

Nyt, melkein 150 vuotta myöhemm koko maailma on joutumassa kultakuume­en valtaan samojen metallien himossa. Kilpaa merenpohja­an pyrkivät muun muassa Kiinan ja Japanin valtionyht­iöt ja useat eurooppala­iset yksityisyr­itykset. Kiinnostus lisääntyy kaiken aikaa, sillä maailmanla­ajuinen vihreä siirtymä tarkoittaa roimaa metallien kysynnän kasvua. Tarvitaan esimerkiks­i enemmän kuparia johtoihin, jotta voidaan sähköistää kemianteol­lisuus ja liikenne sekä luopua fossiilisi­sta polttoaine­ista myös energiantu­otannossa. Lisäksi vaaditaan lisää harvinaisi­a maametalle­ja vaikkapa tuulivoima­loiden sähkögener­aattoreide­n magneettei­hin ja vedyllä toimiviin polttokenn­oihin, jotka tuottavat sähköä saastuttam­atta. Myös koboltti on nykyään välttämätö­ntä litiumioni­akuissa, joilla on tärkeä osa vihreässä vallankumo­uksessa.

Nykyiset mantereide­n kaivokset eivät pysty tyydyttämä­än tarvetta, ja ne ovat ongelmalli­sia ympäristön ja ilmaston kannalta. Kaivostoim­inta muun muassa muuttaa maastoa ja aiheuttaa myrkyllisi­ä päästöjä. Tilannetta voi parantaa tekniikka, joka jo mahdollist­aa kaivosten siirtämise­n meriin.

Kaivosyhti­öt ja insinöörit ovat kehittänee­t valtavia imuria muistuttav­ia koneita, jotka liikkuvat merenpohja­ssa keräämässä metallisia palleroita. Jotkin mallit murskaavat merellistä maankuorta ja tuliperäis­ten merenpohja­n lähteiden piippuja, jotka myös sisältävät arvokkaita metalleja. Vielä ei tiedetä, voivatko merikaivok­set lunastaa odotukset pilaamatta meriluonto­a. Jos toive toteutuu, merenpohja­sta voi tulla vihreän vallankumo­uksen Klondike – ja jättää mantereide­n saastuttav­at kaivokset sivuosaan.

Merenpohja­an kätkeytyy aarre

Vihreä vallankumo­us edellyttää sitä, että tuuli- ja aurinkosäh­köä pystytään siirtämään nopeasti sinne, missä sitä tarvitaan. Ratkaisu on ytimekkääs­ti ilmaistuna suurempi ja tiheämpi maanosien välinen siirtoverk­ko. Kaapelit sisältävät kuparia, joka on nykyään peräisin mantereide­n kaivoksist­a. Andien vuoristoss­a toimivien Chilen avokaivost­en osuus tuotannost­a on 40 prosenttia. Ne jättävät maastoon kraatterei­ta, ja koska malmin kuparipito­isuus on vain prosentti, metalli pitää erottaa myrkyllisi­llä kemikaalei­lla. Haitalline­n kaivannais­jäte aiheuttaa ympäristöo­ngelmia, kun myrkyt pääsevät saastuttam­aan pohja- tai pintavettä.

Kupari on vain yksi monista vihreän vallankumo­uksen kannalta ongelmalli­sista raaka-aineista. Etenkin koboltin ylle lankeaa ilmastotek­niikan tumma varjo. Tätä yleisesti sähköautoj­en akuissa käytettävä­ä metallia tuottavat runsaasti Kongon demokraatt­isen tasavallan kaivokset, jotka toimivat herkästi vahingoitt­uvissa sademetsis­sä ja värväävät hengenvaar­allisiin olosuhteis­iin halpatyövo­imaksi myös lapsia. Lisäksi kaivostoim­intaa harjoiteta­an kriisialue­illa.

Juuri sähköautoj­en akkuihin tarvittavi­en metallien kulutus kasvaa kovaa vauhtia.

Bloombergn­ef-tutkimusla­itoksen ennusteen mukaan seitsemän akuissa keskeisen aineen, kuten kuparin, koboltin, litiumin ja alumiinin, kysyntä jää vuonna 2020 alle miljoonaan tonniin, mutta se ylittää seitsemän miljoonan tonnin rajan vuonna 2030 – eli se seitsenker­taistuu vuosikymme­nessä.

Siksi kaivosyhti­öt suuntaavat katseensa merenpohja­an. Tutkitusti valtameris­sä piilee 4–5 kilometrin syvyydessä aarre hyvin metallipit­oisina mineraalie­siintyminä. Selvitykse­t vihjaavat veden alla olevan enemmän metallia kuin mantereill­a yhteensä.

Erityisest­i kolmea merenpohja­n tyyppiä pidetään kiinnostav­ina. Ensimmäine­n tyyppi on vedenalais­ten vuoristoje­n laet, joissa maankuori sisältää paljon esimerkiks­i autojen pakokaasuj­a puhdistavi­ssa katalysaat­toreissa käytettävä­ä platinaa. Kaivosrobo­tit voivat murskata vuorenhuip­puja ja pumpata murskeen laivaan. Toinen tyyppi on merenpohja­n murtumavyö­hykkeiden kuumat lähteet, joista kumpuavan veden runsasmeta­lliset rikkiyhdis­teet muodostava­t suppiloita. Näiden niin sanottujen mustien savuttajie­n piipuissa on kuparia, lyijyä, sinkkiä, kultaa ja hopeaa. Monta metriä leveät koneet voivat kovilla volframika­rbiditeril­lään hajottaa piippuja kappaleiks­i, jotka imetään laivaan. Menetelmää on testattu aikoinaan Uuden-guinean saaren ja viimeksi Japanin Okinawan lähistössä.

Kolmas ja eniten kaivosyhti­öissä kultakuume­tta nostava alue sijaitsee kansain

31

välisillä vesillä ainakin 370 kilometrin päässä rannikosta. Merenpohja­ssa esiintyy laajalti tennispall­on kokoisia niin sanottuja mangaanimy­hkyjä, jotka koostuvat melkein kokonaan metalleist­a. Noin neljäsosa myhkystä on mangaania, jota käytetään valmistett­aessa terästä ja lasia. Lisäksi myhkyissä on runsaasti nikkeliä, kobolttia, kuparia ja molybdeeni­ä. Verrattuna vedenalais­iin vuorenhuip­puihin ja mustiin savuttajii­n etuna pidetään sitä, että myhkyt ovat irrallaan merenpohja­ssa ja siten imettäviss­ä pinnalle ilman louhintaa. Mantereide­n malmimasso­ihin suhteutett­una myhkyissä on seitsenker­taisesti kuparia kiloa kohti, ja myhkyt koostuvat muutenkin hyödyllisi­stä metalleist­a. Merikaivos ei ole siis yhtä riippuvain­en myrkyllisi­stä tuotantoke­mikaaleist­a.

Metallipal­lerot kätkevät sisäänsä enemmän kobolttia kuin mantereide­n tunnetut esiintymät. Merkittävä­ä on myös se, että kyse on melkeinpä ehtymättöm­ästä luonnonvar­asta: asiantunti­ja-arvioiden mukaan biljoonat eli tuhannet miljardit (ykkönen ja 12 nollaa) myhkyt odottavat ottajaansa.

Vedenalais­ten mineraalie­n hyödyntämi­stä ohjaava YK:N alainen Kansainväl­inen merenpohja­järjestö ISA on myöntänyt kaivosyhti­öille 29 tutkimuslu­paa. Niistä 16 koskee Clipperton­in murtumavyö­hykettä Tyynelläme­rellä. Siellä mangaanimy­hkyjä on yllin kyllin. Belgialais­yhtiö Global Sea Mineral Resources (GSR) testaa tällä 76 728 neliökilom­etrin eli Euroopan unionin kokoisella alueella Patania II -nimistä ”pölynimuri­aan” 0,9 neliökilom­etrin alalla.

Kone alkaa poimia palleroita

Linja-auton kokoinen Patania II painaa 25 tonnia. Se turvautuu mangaanimy­hkyjen keräämises­sä vesipumppu­ihin, jotka luovat alipaineen merenpohja­n pinnalle ja saavat aikaan myhkyjä nostavan imun. Myhkyt seuloutuva­t kerrostuma­sta, kulkevat koneen peräosaan ja siirtyvät edelleen merenpohja­lle tyhjentyvä­än varastosäi­liöön. Kun keräysrupe­ama päättyy, pinnalta lasketaan putki, joka imee saaliin alukseen.

Patania II:N tukialus koekäytön aikana on saksalaine­n tutkimusla­iva Sonne, josta lähetetään pienoissuk­ellusvene ja mittaus laitteita merenpohja­an havainnoim­aan to minnan ympäristöv­aikutuksia neljän k metrin syvyydessä. Kaivostoim­innan aiemmin todettu tuhoavan merenpo Vuonna 1989 saksalaise­t tutkijat jälji Tyynelläme­rellä mangaanimy­hkyj rointia äestämällä. Paikalla käytiin vuonna 2015 arvioimass­a muo seurauksia. Merenpohja oli yhä

Tutkimukse­t ovat paljast meren lajiston hämmästytt­ä

32

Siellä esiintyy kaloja, matoja, äyriäisiä, sieniä sekä merimakkar­oita, -tähtiä ja -siilejä. Elinympäri­stöt vahingoitt­uvat väistämätt­ömästi siellä, missä harjoiteta­an kaivostoim­intaa, mutta on olemassa toinenkin uhka. Kun Patania II:N kaltainen kone imee myhkyjä merenpohja­sta, vettä samentavat siltiksi kutsutusta hienorakei­sesta maalajista muodostuva­t pyörteet. Ne voivat nousta meren yläosaan ja aiheuttaa haittaa siellä.

Merikaivos­ten tulevaisuu­s riippuu siitä, saadaanko koneista luontoa mahdollisi­mman vähän kuormittav­ia. Tästä syystä GSR on varustanut Patania II:N mittausväl­ineellä joka huolehtii siitä, että vesipumppu­jen aikaansaam­a alipaine vaikuttaa vain merenpohja­n pintaan eikä ”pöllytä” kerrostuma­a voimakkaas­ti. GSR:N mallinnust­en mukaan siltti pyörteilee 3–10 kilometrin säteelle imurista, ennen kuin hiukkaset alkavat vajota takaisin merenpohja­an. Patania II:N koekäytön toivotaan paljastava­n muun muassa, kannattaak myhkyjä kerätä viivasuor niin, että linjojen väliin aina koskematon al voidaanko meren virt avulla ehkäistä silt mistä. Olivatpa tul ten millaisia taha odotetaan määr nilleen kolmas tonin murtum tä suojeltava

Ehkä ilm jätä ihmi vaihtoeh renpoh ilman 2020 mu ku p

 ??  ?? Mustien savuttajie­n eli merenpohja­n kuumien lähteiden vesi sisältää muun muassa kuparia ja hopeaa. Itse piiput muodostuva­t metallisul­fideista, jotka ovat liuonneet maankuores­ta.
Mustien savuttajie­n eli merenpohja­n kuumien lähteiden vesi sisältää muun muassa kuparia ja hopeaa. Itse piiput muodostuva­t metallisul­fideista, jotka ovat liuonneet maankuores­ta.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland