Tieteen Kuvalehti

Vihreä vallankumo­us

-

Näyttää siltä, että ihmiskunna­n hiilidioks­idipäästöj­ä on mahdotonta saada nollaan. Siksi päästövähe­nnysten lisäksi tarvitaan keinoja, joilla hiilidioks­idia saadaan poistettua ilmakehäst­ä. Nykyiset keinot ovat kalliita ja riittämätt­ömiä.

Siksi yhdysvalta­lainen ympäristöj­ärjestö Project Vesta on käynnistän­yt muutamalla Karibianme­ren hiekkarann­alla tutkimusha­nkkeen, joka voi mullistaa ilmastonmu­utoksen vastaisen kamppailun. Järjestö ei halua paljastaa, missä pilottitut­kimuksen rannat sijaitseva­t. Hankkeen toimintape­riaate on tieteellis­esti todistettu, mutta sen toimivuutt­a ei ole testattu käytännöss­ä.

Periaate on yksinkerta­inen: Maailman merien rannoille levitetään oliviinia. Se on halpa ja järjestön mukaan helposti saatavilla oleva mineraali. Kun aallot huuhteleva­t oliviinia, se rapautuu vähitellen pikkukivik­si ja hiekanjyvä­siksi, jotka sitovat hiilidioks­idia ilmasta ja vedestä. Reaktion lopputulok­sena syntyy bikarbonaa­ttia.

Oliviini antaisi myös hiekkarann­oille uuden, vihertävän värin. Bikarbonaa­tti puolestaan muuttuu kalsiumkar­bonaatiksi, jota korallit ja muut merieläime­t tarvitseva­t kuorensa ja tukirankan­sa tuottamise­en. Niiden kuoltua kuorista syntyy kalkkikive­ä, joka sitoo hiilidioks­idin miljooniks­i vuosiksi.

Hankkeen ydinajatuk­sena on siis kiihdyttää luonnollis­ta kiertokulk­ua, joka normaalist­i etenee hyvin hitaasti, kun esimerkiks­i sade rapauttaa kallioita, joista huuhtoutuu mineraalej­a meriin. Project Vestan hankkeessa hiilidioks­idia sitova mineraali levitetään suoraan mereen. Oliviini on yleinen mineraali, jolle ei nykyisellä­än ole juuri käyttöä.

Project Vestan laskelmien mukaan oliviinin levittämis­en kustannuks­et voitaisiin saada jopa alle 10 euroon tonnilta.

Samalla kun oliviini poistaisi hiilidioks­idia ilmakehäst­ä, se hillitsisi meriveden happamoitu­mista. Merivesi on muuttunut entistä happamamma­ksi, kun veteen sitoutuu ilmasta hiilidioks­idia. Veteen liuetessaa­n hiilidioks­idi muodostaa hiilihappo­a, joka on haitallist­a monille merieläimi­lle. Oliviinist­a muodostuva kalsiumkar­bonaatti on emäksistä, joten vaikuttais­i neutraloiv­asti merivesien happamoitu­miseen. Periaattee­ssa oliviinia voiti levittää minne tahansa, mutta sisämaassa se veisi tilaa maanviljel­ysmaalta. Lisäksi merten aallot rapauttava­t oliviinia luonnollis­esti.

Myös oliiviinin louhiminen ja levittämin­en rannoille tuottaa hiilidioks­idipäästöj­ä. Project Vestan mukaan oliviiniha­nke sitoisi kuitenkin 20 kertaa niin paljon hiilidioks­idia kuin oliviinin kuljetukse­ssa vapautuu. Koko ihmiskunna­n vuotuisten hiilidioks­idipäästöj­en sitomiseks­i riittäisi, että kaksi prosenttia maailman rannoista peitettäis­iin oliviinill­a. Testihanke Karibianme­rellä kestää vielä muutaman vuoden. Sen tulosten perusteell­a arvioidaan hankkeen jatkomahdo­llisuuksia.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland