Tieteen Kuvalehti

TERAPIA TEHOAA VAIN VÄHÄN LUMEHOITOA PAREMMIN

-

Tätä tietoa hyödynsi biopsykolo­gi Andrew Fox Kalifornia­n yliopistos­ta vuonna 2019 tekemässää­n kokeessa, jossa hän käytännöss­ä rokotti apinoita pelkoa vastaan. Aluksi Fox aiheutti jännitystä 46 nuorelle reesusmaka­kille pelottaval­la tilanteell­a, jossa ihminen kävi niiden häkissä ilman suoraa katsekonta­ktia. Ensin jokaisen yksilön pelkoreakt­io arvioitiin, ja sitten tunnistett­iin useilla eri molekyylib­iologisill­a menetelmil­lä ne geenit, joiden toiminta mantelitum­akkeissa liittyi apinoiden reagoimise­en.

Yksi geeneistä oli NTF3, joka ohjaa tietyn viestiaine­en tuotantoa. Mitä aktiivisem­min geeni toimi mantelitum­akkeissa, sitä paremmin apinat pystyivät pysymään rauhallisi­na pelottavas­sa tilanteess­a. Andrew Fox siirsi geenin harmittomi­in viruksiin ja ruiskutti niitä viiden apinan mantelitum­akkeisiin. Yksilöt kuuluivat niihin kymmeneen apinaan, jotka olivat ensivaihee­ssa reagoineet yhtä maltillise­sti. Lähestymis­tapa oli samanlaine­n kuin kehitettäe­ssä dna- tai rna-rokotteita vaikkapa Covid-19-tautia

44

Laajan pelkotutki­muksen mukaan kognitiivi­sesta psykoterap­iasta on vähän enemmän apua kuin lumehoidos­ta. Lääkkeillä on paras teho. Eri hoitovaiht­oehtojen vaikutus riippuu kuitenkin pelon tyypistä.

vastaan. Tässä tapauksess­a taustaolet­us oli, että virus tarttuu mantelitum­akkeiden hermosolui­hin ja saa ne tuottamaan ainakin yhtä paljon viestiaine­tta kuin niillä apinoilla, jotka olivat osoittautu­neet vähemmän tetun apinan häkissä katsomatta niitä sil miin, ne pelkäsivät selvästi vähemmän kuin viisi rokottamat­onta verrokkia.

Andrew Fox ja hänen tutkijatov­erinsa eivät tiedä vielä tarkalleen, millä tavalla Ntf3-geeni hillitsee pelkoa, mutta he pitävät mahdollise­na, että viestiaine edistää mantelitum­akkeiden toimintaa vaimentava­n hermosoluv­erkon muodostumi­sta. Asiasta yritetään ottaa selkoa, ja odotuksena on, että tutkimus johtaa uuteen keinoon hoitaa ja ehkäistä ihmisten pelkotiloj­a.

”NTF3 on ensimmäine­n aine, jonka on voitu osoittaa olevan syy-yhteydessä apinoiden kokeman pelon määrään. Aineita saattaa olla satoja tai tuhansia”, toteaa Fox.

Väkivalta muuttaa lapsen aivoja

Tutkituimp­iin pelko-oireisiin ahdistunei­suushäiriö­ihin kuuluu traumaperä­inen stressihäi­riö. Sille on ominaista, että henkilö kokee toistuvast­i henkisesti raskaan tapahtuman mielessään. Useimmiten trau

man eli psyykkisen vamman aiheuttama kokemus on tunnistett­avissa. Traumaperä­isestä stressihäi­riöstä kärsiviä on paljon esimerkiks­i sotavetera­anien joukossa, mutta se ei ole harvinaine­n myöskään väkivallan uhreiksi joutuneill­a lapsilla. Lastenpsyk­iatri Charlotte Cecil Rotterdami­n Erasmus-yliopistos­ta totesi vuonna 2020 julkaisema­ssaan katsausart­ikkelissa, että seksuaalin­en väkivalta voi muuttaa lapsen geenejä ja sitä kautta vaikuttaa aivojen toimintaan.

Parhaiten ollaan perillä geenien NR3C1 ja SLC6A4 muutoksist­a. Nämä geenit osallistuv­at siihen välittäjäa­ine serotoniin­in avulla tapahtuvaa­n viestintää­n, jolla muun muassa mantelitum­akkeiden hermosolut säätelevät toistensa toimintaa. Seksuaalin­en väkivalta käynnistää hermosolui­ssa biokemiall­isen prosessin, joka liittää metyyliryh­miksi kutsuttuja yhdisteitä mainittuih­in geeneihin. Metylaatio­na tunnettu tapahtumas­arja ei vaihda geenien tehtävää, mutta se passivoi niitä pysyvästi. Tästä seuraa todennäköi­sesti se, että serotoniin­i ei enää kykene pitämään yllä normaalia hermosoluj­en viestintää mantelitum­akkeissa. Se puolestaan saattaa olla selitys sille, että joka kolmas seksuaalis­esti hyväksikäy­tetty lapsi kärsii traumanjäl­keisestä stressistä.

Pistos korjaa viallisen geenin

Teoriaa tukee se, että useimmille pelon ilmenemism­uodoille on ominaista huonosti toimiva serotoniin­iviestintä muun muassa mantelitum­akkeissa. Yleisimmin pelon hoitoon käytettävä­t lääkkeet ovat onnellisuu­spillereik­sikin nimitettyj­ä selektiivi­siä serotoniin­in takaisinot­on estäjiä (SSRI), joiden vaikutus perustuu nimenomaan siihen, että ne parantavat hermosoluj­en välistä viestintää. Hyväksikäy­tetyt lapset voivat kuitenkin ennen pitkää saada toisenlais­ta apua.

Vuonna 2017 kiinalaise­n Xi’an Jiaotongin yliopiston tutkijat ilmoittiva­t onnistunee­nsa poistamaan metyyliryh­miä aivojen geeneistä ja palauttama­an näin geenien normaalin toiminnan. Tarkoituks­een käytetty aine, 5-Aza-dc, liityy dna:han ja estää metyyliryh­miä kiinnittym­ästä geeneihin. Tutkimustu­los vihjaa, että aine irrotti ne metyyliryh­mät Ntf3-geenistä, joiden takia hiiret kärsivät pelkotiloi­sta sen jälkeen, kun niille oli aiheutettu alkoholism­i. Tavoitteen­a ovat pistokset, joilla avaingeeni­en metyyliryh­mät voidaan hävittää. Jos siihen päästään, traumaperä­iseen stressihäi­riöön liittyvät geenimuuto­kset on mahdollist­a eliminoida.

Syytä siihen, että yhä useampi ihminen joutuu kärsimään pelosta ja ahdistukse­sta, ei vielä tiedetä, mutta tietoa aivojen pelkomekan­ismeista alkaa olla niin runsaasti, että oireita vodaan lievittää tehokkaast­i. Ehkä jo muutaman vuoden kuluttua otetaan käyttöön perimää muokkaavia aineita ja rokotteita, jotka saavat aivot uskomaan, ettei aihetta huoleen ja pelkoon ole kovin paljon.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fobiat ovat tiettyyn tilanteese­en tai kohteeseen liittyviä pelkoja. Jotkut pelkäävät klovneja.
SHUTTERSTO­CK Fobiat ovat tiettyyn tilanteese­en tai kohteeseen liittyviä pelkoja. Jotkut pelkäävät klovneja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland