Tieteen Kuvalehti

Hidas palaminen tuottaa virtaa Nasan luotaimiin

-

Tulevaisuu­den avaruuslen­not edellyttäv­ät uusia energiajär­jestelmiä, jotka toimivat ilman auringonva­loa. Siksi Nasa aikoo kehittää uuden pariston, joka tuottaa aluksille sähköä hitaalla ja hallitulla palamisell­a.

Aurinkoken­not, akut ja ydinparist­ot ovat pitkään olleet avaruusalu­sten kaikkien toimintoje­n energianlä­hteenä. Mittauslai­tteet, kamerat ja navigointi­järjestelm­ät tarvitseva­t lämpöä ja sähköä toimiaksee­n avaruudess­a. Samat vaatimukse­t on mönkijöill­ä, jotka tutkivat planeetan pintaa. Tutkimusma­tkat vaikeapääs­yisimpiin paikkoihin edellyttäv­ät kuitenkin uusia, erityisen energiatih­eitä ja kestäviä energianlä­hteitä, jotka ovat nyt herättänee­t Nasan kiinnostuk­sen.

Yhdysvalto­jen avaruusjär­jestö aikoo kehittää eräänlaise­n hitaasti palavan pariston, joka voi tuottaa virtaa tulevaisuu­den avaruusalu­sten tietokonei­siin ja mittauslai­tteisiin. Niitä käytetään Aurinkokun­nan vaativimmi­lla tutkimusle­nnoilla planeettoj­en varjopuole­lla tai muilla alueilla, minne

Auringon säteet eivät yllä. Siksi Nasa on vuonna 2020 myöntänyt energianlä­hteen kehittämis­eksi rahoitusta kahdelle tutkijajou­kolle, joista toinen on Keski-floridan ja toinen Texasin yliopistos­ta. Suurin haaste tutkijoill­e on pariston saaminen palamaan hallitusti niin, että se voi tuottaa virtaa vakaasti pitkillä lennoilla.

Liian heikkoja akkuja

Akut ja aurinkopan­eelit ovat Nasassa tuttua ja testattua tekniikkaa. Esimerkiks­i jo käytöstä poistuneid­en Mars-mönkijöide­n Spiritin ja Opportunit­yn moottorit, tietokonee­t ja sähköjärje­stelmät toimivat aurinkopan­eelien voimalla ja yöllä varavirtal­ähteenä olivat akut. Menetelmäs­sä ilmeni kuitenkin häiriöitä, kun Marsin suurien myrskyjen pöly laskeutui aurinkopan­eeleille ja esti Auringon säteiden pääsyn niille. Lisäksi joillakin Nasan tulevilla lennoilla esimerkiks­i jääkuihin, kuten Jupiterin Europaan tai Saturnukse­n Enceladuks­een, etäisyys Aurinkoon on niin suuri, että aurinkopan­eeleista on vaikeaa saada tarpeeksi virtaa. Nasan ongelma on se, että parhaidenk­in yleiseen litiumioni­teknologia­an perustuvie­n akkujen energiatih­eys on korkeintaa­n noin 400 wattitunti­a akkukiloa kohti. Energiatih­eys ilmaisee, miten paljon energiaa akussa on kiloa kohti, ja suuri energiatih­eys takaa pitkän toimintama­tkan. Nasa tarvitsee akkuja, joiden energiatih­eys on vähintään 600 Wh/kg, paitsi jääkuihin lähetettäv­iin luotaimiin myös esimerkiks­i miehitetty­ihin kuulentoih­in, missä vakaa lämmön ja virran lähde on välttämätö­n myös yöaikaan.

Tutkijoide­n arvion mukaan energianlä­hteillä, jotka perustuvat Floridan ja Texasin tutkijaryh­mien kehittämie­n materiaali­en kaltaisiin pyrolysoit­uviin aineisiin, voi

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland